tirsdag den 18. august 2015

Ved i hvad jeg savner i mit supermarked?


Fermenterede grøntsager, frugt og drikkevarer!

I dag bliver alt nærmest ultrapasteuriseret (opvarmes kraftigt), dræbes for alle enzymer og vitaminer når det kommer på glas, dåse, mælkekarton osv. for at kunne sælges til overpriser uden reel ernæring og opbevares i én uendelighed på lange kedelige rækker af varer, som kunne være solgt i Danmark såvel som Japan.


Vi glemmer måske at vores krop består af en kæmpe symbiose af bakterier, enzymer og andet godt – og ikke bare skal gå op i kalorier. Fermentering af grøntsager og frugt samt andet godt er heldigvis både billigt, let og smager enormt godt!

”Fermentering a hva for en fisk?” Tænker du måske.

Fermentering er en forunderlig proces, som vi mennesker har benyttet igennem tusindvis af år – og så næsten glemt på 50…  Heldigvis er mange ting, som vi ikke tænker over i hverdagen fermenterede. Ost, yoghurt, chokolade, te mm.


Når man fermenterer grøntsager – og her er det mest kendte nok surkål. Så dannes der en masse mælkesyrebakterier som er probiotiske (for liv !), som vi i vores tarmsystem og bare generel helbred slet ikke kan undvære, samt en masse enzymer som igen gør forskellen på om vi er levende og døde!

Raw bølgen har været over os i længere tid, men udover at fermenterede grøntsager stadigvæk er rå, så er de nærmest også forfordøjede for os. Vitamin indholdet stiger markant, og mange af de ting som kan være svært at fordøje bliver nedbrudt, f.eks. ved en surdej, hvor fytinsyre samt gluten bliver delvist nedbrudt.





Man kan godt få lidt i helsekost, som f.eks. vita biosa og probiotiske bakterie tilskud, men det koster bare kassen. Så er det altså meget sjovere og billigere at lave ting selv!

Jeg har leget her i min sommerferie med det igen – så der er blevet lavet vildt meget surkål, som jeg elsker! Surdejsbrød som min mave faktisk har det fint med, selvom jeg har problemer med gluten. Kombucha er en ny tilføjelse, som laver en masse B-vitaminer ud over de probiotiske 
mælkesyrebakterier, enzymer mm. Det er virkelig let, og meget nemt – specielt med kontinuerlig brygning. Søg efter det på nettet! Der findes nogle eksperter derude :)



Opskrifter må i ud og lede efter på nettet, det er virkelig ikke meget der skal til. Kan anbefale at bruge hjemmelavet valle og ægte havsalt, så bliver resultat som reelt bedre :)

Og så i går, hjemmeslynget honning fra en honningplade. Uhm det er lækkert! Elsker det lokale, det nære, det originale (som tit og ofte var smartere end vi er i dag)


Min mave har haft stor glæde af det!

Jeg håber virkelig, at det snart slår igennem! Også i mit supermarked! :)
Økohilsner Simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar