Fermenterede grøntsager, frugt og drikkevarer!
I dag bliver alt nærmest ultrapasteuriseret (opvarmes kraftigt), dræbes for alle enzymer og vitaminer når det kommer på glas, dåse, mælkekarton osv. for at kunne sælges til overpriser uden reel ernæring og opbevares i én uendelighed på lange kedelige rækker af varer, som kunne være solgt i Danmark såvel som Japan.
Vi glemmer måske at vores krop består af en kæmpe symbiose
af bakterier, enzymer og andet godt – og ikke bare skal gå op i kalorier.
Fermentering af grøntsager og frugt samt andet godt er heldigvis både billigt,
let og smager enormt godt!
”Fermentering a hva for en fisk?” Tænker du måske.
Fermentering er en forunderlig proces, som vi mennesker har
benyttet igennem tusindvis af år – og så næsten glemt på 50… Heldigvis er mange ting, som vi ikke tænker
over i hverdagen fermenterede. Ost, yoghurt, chokolade, te mm.
Når man fermenterer grøntsager – og her er det mest kendte
nok surkål. Så dannes der en masse mælkesyrebakterier som er probiotiske (for
liv !), som vi i vores tarmsystem og bare generel helbred slet ikke kan undvære,
samt en masse enzymer som igen gør forskellen på om vi er levende og døde!
Raw
bølgen har været over os i længere tid, men udover at fermenterede grøntsager
stadigvæk er rå, så er de nærmest også forfordøjede for os. Vitamin indholdet
stiger markant, og mange af de ting som kan være svært at fordøje bliver
nedbrudt, f.eks. ved en surdej, hvor fytinsyre samt gluten bliver delvist
nedbrudt.
Man kan godt få lidt i helsekost, som f.eks. vita biosa og
probiotiske bakterie tilskud, men det koster bare kassen. Så er det altså meget
sjovere og billigere at lave ting selv!
Jeg har leget her i min sommerferie med det igen – så der er
blevet lavet vildt meget surkål, som jeg elsker! Surdejsbrød som min mave
faktisk har det fint med, selvom jeg har problemer med gluten. Kombucha er en
ny tilføjelse, som laver en masse B-vitaminer ud over de probiotiske
mælkesyrebakterier, enzymer mm. Det er virkelig let, og meget nemt – specielt med
kontinuerlig brygning. Søg efter det på nettet! Der findes nogle eksperter
derude :)
Opskrifter må i ud og lede efter på nettet, det er virkelig ikke meget der skal til. Kan anbefale at bruge hjemmelavet valle og ægte havsalt, så bliver resultat som reelt bedre :)
Og så i går, hjemmeslynget honning fra en honningplade. Uhm
det er lækkert! Elsker det lokale, det nære, det originale (som tit og ofte var
smartere end vi er i dag)
Min mave har haft stor glæde af det!
Jeg håber virkelig, at det snart slår igennem! Også i mit
supermarked! :)
Økohilsner Simon
Ingen kommentarer:
Send en kommentar