fredag den 17. maj 2013

En kalorie er en kalorie, er en kalorie… eller er den? Kan man tælle kalorier?

Tæller alle kalorier lige meget? Er kvaliteten, typen (dvs. om det er fedt, kulhydrater eller protein) lige meget, fordi en kalorie bare er en kalorie – eller som vi ofte bliver fortalt, hvis du spiser færre kalorier end du indtager, så taber du dig .. not! Som jeg måske lidt ironisk her fik fremstillet, så er det slet ikke så let at opstille og sige at alle kalorier er skabt ens.

Overstående vil du efter dette blogindlæg have din tvivl om

Og ved du overhovedet hvordan man måler en kalorie?


Energien i maden kaldes kort sagt for enten for kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal) – aka. kalorie: 1 kcal er den mængde energi, der skal til for at opvarme en liter vand en grad.

Den originale/gammeldags måde metode hvorpå man bedømte mængden af kalorier I mad var ved at måle energien der direkte blev produceret, når man placerede maden i en lukket container omringet af vand, hvorpå man fuldstændig brændte maden og den deraf resulterende stigning i vandtemperaturen blev målt.


Men vi ved jo alle sammen, at vi ikke forbrænder vores mad på samme måde, så derfor kan resultatet lyve gevaldigt – én af de allerførste ernæringseksperter i verdenen som næsten levede helt ”palæo”agtigt som det hedder i dag, men som har eksisteret meget længere uden det navn hed Barry Groves og han kan give dig en super forklaring på hvorfor man IKKE kan tælle kalorier – se videoen nedenfor, og mine kommentarer til den længere nede.

Lige kort om Barry Groves, så døde han fornylig som 77årig, men han skiftede rundt på sin kost allerede i 1960erne, hvor han besluttede sig for at skære ned på kulhydraterne og spise mere fedt – også selvom alle hans venner syntes han var skør (hans sundhed igennem mange år beviste vist andet).

 
Kort sagt, for at konkludere på overstående video lavet af Barry Groves omkring kalorier så: 

  1. Det er umuligt at tælle kalorier! Drop det, spis naturligt og lyt til din krop – når kroppen kommer i balance, så skal den nok tabe sig det den behøver – find den psykiske årsag bag, hvis det er.

  2. Kalorier fra protein tæller praktisk talt ikke, da det bliver benyttet i kroppen til enzymer, opbyggelse af muskelmasse og kroppens celler generelt, og er en del af utrolig mange processer i vores krop.

  3. Kalorier fra fedt tæller delvist, det er den mest energirige mad, men det bliver også brugt til kroppens celler, hormoner og andre dele af kroppens kemi – derfor skal ikke alle kalorier fra fedt tælles med som energi! Og pudsigt nok, så tæller mættet fedt mindre som en kalorier end en flerumættede – kolesterolhypotesten hænger ikke sammen og har aldrig gjort det. (men læs Uffe Ravnskovs fremragende bog, hvis du er i tvivl)

  4. Kalorier fra kulhydrater bliver KUN benyttet til energi i kroppen og tæller dermed fuldt ud som en kalorie. Så sukker og stivelse har kun en funktion i vores kroppe, nemlig at blive brugt som energi.

  5. Vi har desuden et temmelig ineffektivt fordøjelsessystem, som ikke forbrænder alt – og vi bruger forskellige mængder energi på bare at trække vejret, fordøje mm.

Nu kommer han ikke så meget ind på det i den korte video, men selve kvaliteten af det vi spiser er næsten ligeså vigtigt – det sikreste sted for vores krop at opbevare giftstoffer er i vores fedt, hvor det er så langt væk fra vores essentielle organer og blod som muligt – så økologisk kød, frugt, grønt mm. er stadigvæk kulhydrater, proteiner og fedt af en langt højere kvaltiet end det konventionelle, som er sprøjtet med diverse ting.

Træning er selvfølgelig også vigtigt for et vægttab, men det handler mere om at få mere muskelmasse, så vi forbrænder selv når vi slapper af – kort og intensiv træning i stedet for lang og udmagrende, vi vil de fleste af os vel gerne ligne en sprinter i stedet for en maratonløber? Men det vigtigste er nu en gang en god kost.

Kort sagt, du behøver ikke tælle kalorier, du kan ikke tælle kalorier og stop med at fokusere på hvor mange kalorier der er i din mad og spis hvad der mætter dig og som gir dig en god energi og balance!



Smid ethvert light produkt ud! Så langt væk som overhovedet muligt, og find tilbage til god gammeldags, vaskeægte mad med en ingrediensliste så kort som muligt, ting du kan genkende og i en så naturlig tilstand som mulig.

P.S Har i for resten hørt om det karseforsøg der fornyeligt er kommet frem i medierne? Mobilstråling har jeg længe været påpasselig med og prøver at holde det så langt væk fra mig som muligt, når jeg sover. Man kan spørge sig selv, hvad det kan gøre ved kroppen, hvis karse ikke kan gro eller muterer når det vokser tæt på strålingen – pas på jeres børn derude!

Økohilsner Simon

Click here to visit Evolution Organics

lørdag den 4. maj 2013

Står vi ved afslutningen eller begyndelsen?

Man kan vist ikke løbe fra at det har været en begivenhedsrige par uger specielt politisk - med fjernelsen af sodavandsafgifter som en del af en "vækstplan" kan man undrer sig hvorvidt vækst med alle midler er hensigtmæssigt.

Helddagsskolen nærmer sig også med hastige skridt, og det er som om vi er inde i en fase med uhæmmet vækst (hvis cellerne havde uhæmmet vækst i kroppen ville man kalde det kræft) - en vækst som vi næsten går mere op i end personlig sundhed.

Vi bliver jo ikke rigere som samfund af en fjernelse af sodavandsafgifter - vi får måske en større livvidde, dårligere sundhed og flere diabetikere og endnu en gang så ved man at det netop har social slagside med fjernelse af afgifter. Det er som om man prøver at fastholde en hel klasse på de billigste fødevarer og det dyreste tradtionelle medicin (for det støtter det offentlige jo, og nu har vi jo Novo, så det private får "vækst").



Det hele virker lidt som om vi tisser os selv i bukserne for at holde varmen - kortvarig vækst, men på længere sigt ender vi med et samfund med børn der sidder i skolen hele tiden og ikke kan sidde stille hele dagen  (og hvis det gør skyldes det vist mere at de er bedøvet af ADHD medicinen - eller "Alle Drenge Har Det" som en læge udtalte fornyligt i en af DRs ret gode programmer omkring piller, som de har kørt en serie omkring fornyligt).

Det er så meget misinformation og overinformation om alt muligt - vi har aldrig været mere presset af krav fra omverdenen og os selv, for slet ikke at snakke om medier, computere, mobiler, spil og Facebook, som flere og flere unge får stress af, i et forsøg på at skabe den perfekte overflade (og lige i dette øjeblik, hvor jeg skriver denne blog sidder jeg ved siden af min lille fætter, der sidder og spiller Rasmus Klump på sin Ipad og min anden fætter sidder og spiller på sin smartphone) , at jeg godt kan forstå at folk mere eller mindre lukker af og mistror al information.

Jeg faldt over en lettere ironisk graf over tidligere strejker igennem tiderne i Danmark - og de fleste store strejker har handlet om at nedsætte arbejdstiderne og få mere fritid - nu har vi ikke så meget et industrisamfund mere, vi er hele tiden PÅ. Så spørgsmålet er om vi reelt set har fået mere frihed og fritid - eller om vi har endt i en trædemølle.

Så hvad er sundhed og en bedre vej? Billeder taler mere end 1000 ord - en veninde sendte dette link til mig på en række familier fra hele verdenen, som har samlet deres ugentlige kost på et billede sammen med et billede af deres familie (uanset hvilket land de forskellige familier kommer fra kan man se en gennemgribende trend og eksempel på fødevarekulturen - jo fattigere land næsten, jo mere reelle fødevarer kan man sige med mindst mulig forarbejdning.)
Hvad kan man uddrage af det ellers? Vi har fået rengøringshjælpemidler, nemmere transport, hurtigere kommunikation og flere maskiner - hvordan søren kan vi dog så være så stressede, på lykkepiller og alle mulige andre piller - men måske glemmer vi det basale, at lave de ting som vi virkelig brænder for og spiser fødevarer der er reelle - det er ikke noget som kan presses ned over folk, men bevidstheden kommer i stigende grad.

Man kan som oftest ikke gøre andet end at leve sit eget liv på den måde man har valgt, og være det bedste eksempel på sundhed for verdenen og når tiden er til det, hjælpe andre når de selv spørger om hjælp.

Det er i hvert fald min erfaring igennem en del år - i starten prøvede jeg at redde alt og alle, men har faktisk haft de bedste oplevelser med at lade folk komme til mig, når DE er klar og motiverede og derved undgå meget at den selvsabotage som kommer. Viden er kun god viden, når den er anvendeligt og praktisk - og jo mere erfaring jeg har fået jo mere afslappet og tålmodig er jeg på mange måder blevet. Lidt af ungdommens skarpe kanter er blevet mere afrundede. ( og ja, 24 år still going strong)

Jeg har også skrevet det tidligere at sandheden som ofte går igennem 3 faser - først er den latterliggjort, dernæst undertrykt før den til sidst bliver set som åbenlys - der er så mange eksempler på det for tiden, men det føles på så mange måder, som om vi står på tærsklen til en ny begyndelse og afslutningen på en ny æra..

.. og jeg håber at folk generelt er ved at vågne op, det virker da heldigvis også sådan. Politikkerne gør det ikke gør før vi gør - og ja, første maj i år kan man vist da kalde lidt af en opvågning for dem, da de endelig mødte "folket" ude på åben mark, at de fleste er temmelig utilfredse med den vej, som der er blevet taget på det seneste. De burde overveje at lave et lykke-ministerium ligesom Bhutan, som for øvrigt også planlægger at overgå kun til økologi.




Og når vi nu er ved de gode forslag, så kunne landmændene begynde at bruge probiotiske bakterier heftigt til deres grise - de "gavnlige" bakterier til maven, som vi også kender til mennesker, så vi undgår de multiresistente bakterier i landbruget - Det var for nyligt fremme at en hollandsk landmand havde sænket sit antibiotika-forbrug med hele 95% alene ved dette! Og flere fordele - ammoniakindholdet var lavere, så gyllen ikke lugtede så dårligt og prisen var det samme - ja altså ikke for skidtet, men produktionen ;-)

Nåh, men nu vil jeg hoppe ud i haven her hos min mormor sammen med min familie og nyde solen og livet mens det er her, og lade mobil, net, mobiler mm. være i fred :-)

Økohilsner Simon

Click here to visit Evolution Organics