søndag den 30. december 2012

Malerhjerne og Godt nytår


Det er i dag den 30. december, så alle de misforståede dommedagsprofetier over mayaernes kalendersystem er overstået foruden de fleste os har overlevet julens familie og ædeorgie endnu en gang (det sidste var vist det mest dramatiske som skete for de fleste af os… :-)

Nu hvor året er ved at gå på hæld, så dette bliver nok også årets sidste blogindlæg, men bestemt ikke det sidste nogensinde! Så ja man kan vist kalde det min nytårstale for året der gik og året der snart venter os denne gang, men lad mig  først og fremmest sige tak, når jeg mindes al den venlighed og opmærksomhed, som jeg har modtaget igennem året;)


Jeg har igennem et par dage haft en gul post-it seddel liggende på mit skrivebord, som har skubbet til mig for at komme ud med dens historie – den opstod efter en sen nattetime, hvor jeg endnu en gang filosoferede og reflekterede over livet og vores reaktionsmønstre og på den står der med mine særlige børnelignende kragetæer ”hvem er vi uden vores historier?” .. jeg syntes egentlig den er ganske passende for en slags nytårstale fra min hånd og hvad er en god nytårstale uden et tilbageblik på året/årene der gik, og håb fra fremtiden. 

Jeg har nuppet et par sætninger fra dronningen af nytårstaler, som du måske vil opdage ;)

Grunden til overskriften er en blanding af frustration og håb – engang i 1970erne brugte olieindustrien mange penge på at dække over, at de brugte visse opløsningsmidler til maling som gav malerne ”malerhjerne” og påstod at malere bare generelt var dummere og drikkede mere end andre - de fik endda to danske læger til at lave en rapport (betalt af olieindustrien selvfølgelig) til at udtale det.

Det var dengang - det samme foregår stadigvæk, men det positive er, at sandheden kom frem omkring problemet og før eller senere bliver det også løst (for selvom de bliver dømt for opløsningsmidlerne i malingen, og ikke puttede det i mere, så er der så mange andre giftige stoffer i vores industri, fødevarer mm, at det en kamp uden ende), når folk bliver vrede nok til at tage action på det. Handling tæller så meget mere end ord og tanker – og det kræver som sådan ikke så meget, at hjælpe dem du har nærmest. Men start altid med dig selv.

Nå men det positive fra 2012 (som en snebold der startede for et par år siden, er den vokset også i år ) som jeg vil tænke tilbage på er utvivlsomt at der netop er kommet en større bevidsthed på  økologi – mindre kemi, sundhed, og livsstil som noget der handler mere end bare om slankekure og mere træning, men om at ændre livsstil, passe på for meget hormonforstyrrende kemi i diverse ting til personlig pleje, tilpasse kost til én selv, have det godt psykisk/meditere og lære af ens fejltagelser og stadig turde prøve noget nyt og tage en chance – vi har levet en del år i frygt efter finanskriser og krige, men frygt kan ikke styre os meget mere er mit håb. For selvom tryghed er en af vores vigtigste behov, så er det også et redskab jeg stærkt håber ikke længere vil have den magt over os, som den har nu.

Nu skal man ikke pudse hønen på ægget eller plukke hønen før ægget, så derfor vil jeg i nytårets anledning allermest bare håbe på, at 2013 bringer endnu flere positive nyheder omkring mennesker der vågner op og begynder at se verdenen igennem mere end bare den lille ende af tragten de var vant til, og åbner op for alle de muligheder som der er. Jeg tror ikke på, at vi længere vil acceptere at én million mennesker i Danmark er på de 3 største unødvendige lægemidler, der har tonsvis af bivirkninger og sløver vores sind - kolesterolmedicin, lykkepiller og ADHD medicin.

Men for at trække det lidt tilbage til min post-it – hvem er vi uden vores historier? For jeg undrer mig lidt over de historier vi fortæller os selv – om måder vi skal være på, hvordan andre tænker om os, hvordan vi selv tror vi er.

Vi ved jo som sådan ikke om de historier vi fortæller os selv er sande? Er vi ikke værd at elske, er vi ikke værd at have overskud. Jeg tror ikke vi tit ser os udefra og faktisk ser hvor meget skadelig selvsnak vi har – og hvordan skal man have overskud til at spise sundt, gå rimelig tid i seng, træne og elske ens nærmeste, hvis man har den knugende følelse af at man ikke er god nok og hver en fejl man laver, skal straffes som var man en lille pige eller dreng med de samme reaktionsmønstre af afmagt, vrede og ked-af-det-hed - så bliver det eddermandme svært at gøre noget ved det og ikke mindst være vedholden omkring det at ændre vaner.

Og nøgleordet for jer der netop skal i gang med nytårsfortsætter er måske netop vedholdenhed – at ikke give op, men rejse jer op hver eneste gang i falder i og prøve igen (også selvom det bliver rart med træningscentret for sig selv her om en måneds tid igen). Det tager ca. 50 gange at prøve noget for at vide om man er god til det.. og gæt engang hvor mange gange de fleste voksne gir sig selv til at vide det.. måske 5-6 forsøg som max?  

Nogle gange skal man tage tingene mindre seriøst, og lege lidt mere med det og gøre tingene med et åbent sind – man lærer heldigvis hele livet :-) Og ikke mindst huske, at én vane skal erstattes med en ny og det som ikke er tilgængeligt kan man ikke spise/drikke/ryge!  :-)
 
Sæt spørgsmålstegn ved dine historier/andres historier og hvad egentlig er sandheden  - og sandheden for dig er altid positiv.

Jeg sender mine nytårshilsner til alle mænd og kvinder, der arbejder for vores sundhed og tryghed indenfor Forsvaret af egne tanker, Beredskabet af gode mennesker og det fredelige og retfærdige Politi. Jeg ønsker et godt nyt år for jer alle, hjemme såvel som ude, hvor I end er.

Ved nytårstid går mine tanker som altid til de mennesker syd for grænsen. De er en del af vort fællesskab. Det bånd er aldrig blevet brudt, det er vi stolte over.

Hvert år er det en glæde for mig at komme på besøg rundt omkring i landet, og når jeg i aften sender mine nytårsønsker til mennesker rundt omkring i verdenen, vil jeg samtidig takke for den tillid, der vises mig og min familie og for de varme bånd, som jeg føler knytter os sammen.

Det skal være mit ønske for året 2013

Jeg ønsker alle et godt nytår.

GUD BEVARE VERDENEN

Click here to visit Evolution Organics

mandag den 12. november 2012

Lær Qigong Gratis igen - de næste 7 dage.

Så er denne gratis event tilbage - det kan virke fuldstændig tåbeligt, men Qigong som energiøvelserne hedder (og som jeg har lavet i praktisk talt 200 dage nu) virker utrolig godt til at få et skud energi i kroppen og healer sig selv.

Var igennem det for et halvt års tiden siden, og kan stærkt anbefale det :-) Tror ikke jeg ville være kommet igennem travlhed mm. så længe uden ikke at miste energien fuldstændig, hvis det ikke var fordi jeg lavede Qigong hver dag.

Du kan nemt lære hvad Qigong er og forskellige øvelser ved at deltage i LearningStrategies Healingfest.

Klik dig ind via nedenstående banner, hvis du gerne vil deltage. - Det er allerede startet i dag! :-)



Helbred din krop mens du sover
Mediterer du?
Hvis du svarede nej, så gæt igen!
Hver nat når du går i seng og falder i søvn befinder du dig i den mest naturlige form for meditation som din krop kan opleve - sådan siger, Qigong mesteren og healeren  Chunyi Lin som er skaberen af Spring Forest Qigong.
"Søvn er en naturlig form for meditation og en form for Qigong,"  "Det er den perfekte måde at balancere ying og yang i din krop."
Traditionel Kinesisk Medicin går generelt ind for at balancere ying og yang energien, da for meget af det ene eller det andet kan skabe blokeringer i kroppens energikanaler og lede til helbredsproblemer. 
"Men 'Qi søvn' hjælper dig med at balancere din energi. Under søvn, så forenes hjertet, sindets, kroppen og åndens energi," siger Chunyi  "

  Spring forest qigong


mandag den 5. november 2012

Økologi er dyrt? Prisen for at lukke øjnene

Inden jeg kaster mig over overskriftens emne, så lad mig lige kort juble lidt og løfte armene i vejret. Hvorfor? Ganske enkelt fordi det nu er "Ok at sige at landbruget forurener" - ja hallo tænker du måske?

Men som det har været fremme i en lang række danske medier i dag, så har en forening der kalder sig "Bæredygtigt Landbrug" (ja deres spindoktor har haft en fin dag på arbejdet) har tabt en sag mod Danmarks Naturfredningsforenings tidligere direktør, som de anklager for injurier - og ganske enkelt fordi han sagde "der er lukket 400 drikkevandsboringer de senere år - eller måske er det 300 - på grund af landbrugets sprøjtegifte" .


Det ville foreningen ikke have hængende på sig og anklagede den tidligere direktør for DN injurier - og ja, tallet kan måske være højt sat (hvem ved, svært at måle) det drejede sig måske nok nærmere 100 vandboringer OM ÅRET -  Landbruget står for 90 % af alle sprøjtemidler der sælges i Danmark, så pilen peger direkte imod deres erhverv. Jeg giver ikke den enkelte landmand skylden, men selve systemet og grundtanken om at man kan udpine jorden, dyr og det grundvand som tilhører os alle for mere profit og kaste omkostningerne videre for deres forbrug af sprøjtegifte til den danske stat.

"Bæredygtig Landbrug" som de kalder sig går markant efter alle miljølove, så jeg foreslår en navneændring - "Landbrug som kaster de reelle omkostninger videre til fremtidige generationer og forudrener vores grundvand" - ja lettere langt måske, en smart CBS forkortelse må kunne klare det LSKDROVTFGOFVG - har hørt russiske forkortelser skulle være in ;)

Det bringer mig tilbage til min overskrift for denne blog - nemlig, er økologi virkelig dyrt?

Du kan f.eks. se denne kort film/ja nærmest bare præsentation af hvordan produktionen af "ting" hænger sammen - og hvorvidt det faktisk egentlig hænger sammen?


Og hvis du kom igennem de 20 minutter, så lad os fortsætte den her :-)

Der er et lille økonomisk begreb som tit går over hovederne på den ganske almindelige dansker - nemlig begrebet "eksternalitet" som kort sagt er negativ, hvis den sænker den andens velfærd. Den er typisk negativ hvis der er tale om en fælles ressource som ikke er ejet af nogen (i vores tilfælde naturen) og forurening (i vores tilfælde sprøjtegifte der går ned i grundvandet) er et klassisk eksempel på en negativ eksternalitet, da omkostningerne som forårsages af en virksomhed/konventionel landbrugs produktion typisk ikke på falder virksomheden, og de derfor ikke tænker på at minimere deres forurening som foreningen "bæredygtig landbrug" har som direkte formål at undgå - ja de kalder det godt nok undgåelse af miljølove og omkostninger deraf.

Vi betaler ikke den reelle pris for produkter - langt størstedelen af den forurening af vores drikkevand som finder sted, og som gør at man nogle steder skal igennem en kostbar rengøring af vandet, andre steder lukke boringer falder på vores overordnede samfund...


Ja, vi får produkterne billigere med rester af sprøjtegifte, stråforkortere mm. men du har ikke kun betalt prisen med dit helbred, du har også betalt den med en ren natur, rent vand, dyrevelfærd, biodiversitet, risiko for freaky GMO planter som udrydder den naturlige natur og gør bonden afhængig af et stort firma/Monsanto typisk (man kan desværre/heldigvis! ikke tage patent på naturen, men GMO kan man desværre og det som der er penge i på den måde er IKKE godt for nogle udover Monsanto)

Så derfor tak til domstolen for at beholde vores ytringsfrihed og at man ikke kan undertrykke sandheden om at landbruget (sammen med mange andre) forurener vores natur! 

Næste gang du overvejer for og imod økologi i Netto, Fakta, Irma, Føtex - you name it. Så ved du hvorfor økologi er lidt dyrere tildels :-) 

Økohilsner Simon

P.S. Hvis du er interesseret i længere dokumentarer omkring den reelle pris på vores varer, så tjek evt. "The Corporation" ud - en dokumentar som også kan ses via youtube mm. der omhandler en række af de samme emner i dybden.


Click here to visit Evolution Organics

fredag den 2. november 2012

The Cure is .. Gratis video

Vi arbejder hele livet for at tjene penge og til sidst ender vi med at bruge dem på at forblive sunde og raske - men burde det være sådan?
 
Denne film går omend kort og lettere overfladisk over nogle vigtige elementer, der angår vores sundhed og den kan ses online via nedenstående link.

 http://thecureismovie.com/ 

Bruce Lipton og Paul Chek medvirker i denne stærke film og som Paul Chek skriver "The movie is very self-empowering and I can't recommend it enough. Every healthcare professional in the world should see this documentary and share it with everyone they know and love!"

Den nævner kort 3 vigtige ting, som er essentielle omend relativt alternative:

1. Følelser er det sprog som ultimativt forstås bedst af vores krop - ikke tanker.

2. Hjertet - står for mere end bare at pumpe blod rundt i din krop og har også en energimæssig funktion.

3. Vi har et ubevidste og bevidst selv - Det ubevidste skabes fra før du bliver født til omkring de 6 år. Forestil dig og din hjerne som en svamp uden filter, der suger alle oplevelser til sig uden at kunne sige om de var korrekte eller forkerte.

Et andet kritisk emne den tager fat på er:

Hvordan så din oldemor/oldefar ud? - Hvis du ikke har noget klart billede af det, så tjek evt. Weston A. Prices bog "Nutrition and Physical Degeneration". Weston A. Price tog verden rundt i 1930erne og 40erne, og dokumenterede vha. billeder og tandundersøgelser effekten af vores moderne kost som allerede dengang var begyndt at påvirke vores sundhed.


Han sammenlignede originale/indfødte/isolerede folk fra så forskellige steder som Kenja, Schweiz, Skotland, Eskimoer, stammer i Afrika, i Australien og mange flere hvor de levede i deres normale og naturlige livsstil og hvor de efterfølgende har været i forbindelse med den moderne kost. Resultatet er kort sagt skræmmende for den generelle sundhed, og også chokerende for dem som vendte tilbage til deres normale livsstil og kost/naturlige, for hvor hurtig degenerationen kunne stoppes.

Nå men filmen The Cure is ... har verdenspræmiere den 11. november i år :-) Click here to visit Evolution Organics

onsdag den 3. oktober 2012

Søvndrukken mandagssnooze..


Vækkeuret ringer - Øjnene hænger lidt, blikket er blankt, kroppen føles øm og hovedet helt tungt – snoozeknappen bliver trykket i bund flere gange..  sengen og den ekstra søvn er for tillokkende.. og så er det for øvrigt stadig også så mørkt og koldt udenfor.. klokken er 7 og endnu en dag begynder, som der skal kæmpes igennem træt … Lyder det familiært?


Hvis ja, så er du ligesom langt de fleste danskere inkl. mig selv – for ja, af alle de ting jeg gør for sundhed, (og det handler om en helhed, ikke kun kost eller træning for sig) så er det at have en stabil søvnrytme og få nok søvn altid været en prøvelse for mig selv. Vi lever i evig sommer med elektrisk lys der vækker vores binyrer og holder dem vågne hele dagen og natten, de fleste af os elsker late-nights shows og de bedste film starter først sent om aftenen, træningen når vi først kl. 22, festen begynder først k.l 1 om natten efterhånden osv. osv..

Men søvn  - det at få nok af den, og på de rigtige tidspunkter er praktisk talt nr. 1 min bog over sundhed – den kæmper en tæt kamp med tanker, mad, vand og træning mm – som tidligere sagt skal være en del af en helhed for sundhed.

Søvn påvirker jo vores mentale og fysiske sundhed i næsten ekstrem grad – de færreste af os føler os helt på toppen efter for lidt søvn. Personligt føler jeg lidt, at jeg befinder mig en lettere tåge, bliver markant mere sulten, og ugidelig til hverken arbejde og træning – kreativitet er der i hvert fald ikke meget af, når man er træt.

Jeg spiller håndbold og træningen ligger temmelig sent – fra 21-23, og når jeg så endelig er kommet hjem, så pumper adrenalinen i min krop og jeg falder først i søvn omkring kl. 1 om natten – det betyder, at de dage hvor jeg ikke træner håndbold, at jeg må være endnu bedre til at komme i seng til tiden og håbe på, at 80/20 reglen ( at min krop kan klare det, hvis jeg lever rigtig 80 % af tiden) træder i kraft.


Søvn påvirker alle høj som lav. Det gælder uanset om vi er A, B eller C mennesker (C-menneske er min egen definition af mig selv, tidligt i seng og sent op – gotta love the bed)

Der er blevet lavet undersøgelser over hvornår den fysiske regeneration sker hovedsagligt når man sover og den psykiske regeneration, og de har kort sagt at timerne mellem 22-2 om natten er den fysiske regeneration, som genopbygger kroppen efter træning mm, og gør en frisk og den psykiske mellem 2-6 hovedsagligt, så vi kan være friske i hovedet og klar til en ny dag.  Tror ikke jeg ville nøjes helt med 8 timer, men nok nærmere 9 – men jeg er jo også praktisk talt teenager:-)

Som du nok kan se ud fra tidspunkterne, så får de fleste den psykiske, men langt flere går glip af en masse gode timer af den fysiske og ender med at få en forstyrrelse i deres hormoner, så de bliver ekstra sultne (og tykkere), sværere ved at komme sig over skader og træning, manglende koncentration og er sikker på, at derer sket en del dødsfald pga. trætte mennesker som ikke burde have kørt i bil!

Derfor – hvis du vil optimere hvor godt du har det, ser ud og kommer til at se ud. Få nok søvn! Prøv at komme i seng inden kl. 22:30 og sig til dig selv, at den film nok ikke var så vigtig, træn inden kl. 18, så dit adrenalin ikke kører løs, og du kan falde i søvn, gå tidligere i gang med at falde til ro og dæmpe lyset, evt. meditere mm. Nemmere sagt end gjort, og har som sagt selv problemer med det af forskellige årsager, men gud hvor jeg er taknemmelig for min beslutning om morgenen, hvis jeg er gået tidligt i seng!


Lidt tricks til en god nats søvn - Ting som er bandlyst fra mit soveværelse:
•    Alt arbejde – det lyder simpelt, men bærbare og mobiler med mails og sms’er mm, har en tendens til at kravle med i seng.

•    Elektriske apparater, især TV og især apparater med standby lys, der afgiver nok lys til at påvirke ens søvn.

•    Dagslys – når jeg skal sove så ryger både mørklægningsgardiner mm. ned, så jeg kan sove i fuldstændig mørke.

•    Larm – i tilfælde af overboer har gang i noget, så er der ørepropper til nøds.

Vi skal også lige have kort fordelene ved tilpas med søvn – slankere, pænere hud, mere tonet, mere koncentration og kreativitet, se frisk ud, sundere overordnet!

Håber du får en god nats søvn og kommer i seng til tiden! :-)

Økohilsner Simon

Click here to visit Evolution Organics

søndag den 9. september 2012

Gratis Meditationfest de næste 7 dage

Meditationfest
Endnu en gang har Learningstrategies besluttet sig for at gøre enkelte dele af deres super programmer tilgængelige GRATIS. 
Det hele starter her i morgen mandag den 10. september 2012 og varer ugen ud - den første meditation er allerede klar til at du kan høre den, og den er særdeles behagelig og effektiv afslappende, prøv den!
Er du lidt nysgerrig omkring meditation, eller vil du bare gerne lære mere om det?
Har du kæmpet lidt med at være konsekvent med at meditere?
Vil du egentlig gerne afprøve forskellige type meditationer? Ganske gratis?
Syv anerkendte mentorer og meditationslærer deler deres meditation praksiser med dig uden nogle omkostninger. Meditation er et ældgammelt redskab omgærdet af en del mystik, men sådan burde det ikke være. Du vil opleve nogle af de fordele der er ved meditation, såsom skøn ro, mindre stress, visdom, mere energi og en lang række helbredsfordele.
Denne gratis online event bliver kaldt — Meditationfest—og den vil give dig en enestående chance for at opleve en lang række afslappende meditationer.
Din første meditation er klar til dig nu, klik nedenfor eller læs mere nedenfor om de forskellige meditationslærer:
Register Today!
Manifester dine drømme og bryd igennem begrænsende overbevisninger - antænd opfindsomhed, der vil bringe dig personlig succes - Paul Scheele som er Learningstrategies grundlægger står bag den første meditation. Sonic Acces benytter  "Paraliminal teknologi", hvor man får en stemme i hvert øre og på den måde kommer udenom vores normale bevidsthed samt "Holosync" teknologi, der skaber en dyb oplevelse af meditation.
Genstart energien i dagen med "Rebalancer" og bestem hvordan energien i dit liv skal være med "Abundance." Disse to 5-minutter lange meditationer skabt af den spirituelle mentor Deirdre Hade er perfekte for dem som lige er ved at begynde på at meditere, såvel som mere erfarne, der har brug for et hurtigt boost.
"Euphoria er gaven ved et sundt, balanceret og energifyldt liv," har  Qigong mester, meditationslærer og healer Chunyi Lin sagt. Denne meditation vil hjælpe dig med at benytte det mest kraftfulde redskab til at heale der findes - betingelsesløs kærlighed - så du kan genopdage   euphoria, hvorend du er og uanset hvilke omstændigheder som du befinder dig i. 
Oplev på første hånd, hvordan du skaber hvert øjeblik vha. spirituelle mentor Jeddah Mali. Hun vil hjælpe dig med at leve dit liv frit uden at have dit sind til at dømme, tolke og begrænse dig.
I tusinder af år har "Burning" meditationen været benyttet til at brænde stress og mental træthed væk, samt åbne det tredje øje.  Mentor og meditationslærer Brian Osborne benytter farverige beskrivelser inkl. rød og gylden lava, samt skinnende gult lys til at hjælpe dig med at smelte din stress væk og få din energi til at flyde.
Skab et harmonisk rum omkring dig og i dig, der er ideelt for at tiltrække dine ønsker igennem Loven om Tiltrækning. Feng Shui mesteren Marie Diamond vil hjælpe dig med at tiltrække mere ro og føle dig mindre under indflydelse af negative menneskers vibrationer.
Himalaya mesteren Swami Veda Bharati hjælper dig med at genopdage din oprindelige natur i sind og krop. Du vil bringe opmærksomhed til selvet og erstatte destruktive følelser og minder med en positiv oplevelse. Du vil lære at kunne fokusere på ét ord eller sætning for at berolige dit sind. 

Hvis du stadigvæk ikke har tilmeldt dig Meditationfest, så kan du få gratis adgang til de forskellige sessioner her: www.Meditationfest.com. Èn ny meditation hver dag, og de gamle vil stadigvæk være tilgængelige :-)
Register Today!

søndag den 5. august 2012

Laktosefrie mælkeprodukter – ét alternativ i et mælkeland?

Så tager jeg hul på en ny blog her efter ferien, håber i alle har nydt den:-)

Nu kommer bloggen ind i noget af et dramatisk krydsfelt af meninger, da mælk utvivlsomt er én af vores primære fødevarer - hver dansker drak i 2008 i gennemsnit 90,5 liter mælk og samlet set drak danskerne næsten en halv milliard liter mælk i 2008!

Siden Kernesund bølgen kom ind, så kom der lidt mere opmærksomhed på nogle af de lidt mere uheldige virkninger af pasteuriseret og homogeniseret mælk (og ikke-økologisk mælk) – jeg er selv laktose-intolerant og er derfor på udkig efter lidt nemmere løsninger i hverdagen, men har ingen problemer med at undgå det og leve uden det, bortset fra øko gult dejligt smør, som heldigvis indeholder minimale mængder af laktose og en masse gode stoffer også selvom smør har et ufortjent dårligt rygte.

Inden jeg kommer ind på nogle laktosefrie mælkeprodukter, man kan købe i alm. supermarkeder, så lad mig lige gå ind i detaljer om hvad pastuerisering og laktose egentlig er.

Hvad er laktose? 

Laktose er mælkesukker, som kan være svært at fordøje og giver forskellige problemer såsom diarre, uren hud, øreproblemer, stoppet næse, allergier mm. ( been there, ikke særlig sjovt!) Det hænger også ofte sammen med gluten intolerans, som er beskrevet i min tidligere blog – Btw, alt der ender med –ose er et sukkerstof.


Hvad er pasteurisering? 

I Danmark er det et lovkrav at al mælk pasteuriseres med meget få undtagelser, b.la. enkelte ostetyper og ved at der en gang imellem er en gård, som sælger u-pasteuriseret øko mælk foran Frederiksberg rådhus.

Pasteuriseringen af mælk begyndte pga. hygiejnemæssige problemer, men pasteurisering som er en opvarmning af mælken ved høje temperaturer ødelægger alle enzymerne i mælken og også et ensym, der hedder laktase som nedbryder laktosen og deraf – nogle producerer ikke dette enzym i kroppen selv, og derfor når man ikke får enzymet da mælken er blevet pasteuriseret oplever problemer med mælken. (og specielt asiater har ikke denne evne til at nedbryde mælkesukkeret pga. genetiske og udviklingsmæssige forskelle) Skal hilse og sige, at rå mælk er en meget sjov fornøjelse og overlevede det uden problemer men mere om det senere, det kan anbefales også.

Pasteurisering ødelægger dog ikke kun enzymerne, der gør det til en levende fødevare, men også varmefølsomme vitaminer såsom vitamin C, B12…, umættede fedtstyre og proteiner mm. (så kalcium til knoglerne næppe sandsynligt, hvis du drikker meget mælk – ja der røg endnu en myte)

En god ting ved økologisk mælk er at det ikke bliver homogeniseres, der lyder meget uskyldigt, da man derved undgår fedtklumper. Men homogeniseringen som opnås ved at si fedtet igennem små porer under stort pres gør fedtmolykylerne unaturlige og giver dem et stort overfladeområde der er udsat for ilt, og øger chancen for at det bliver harskt og en del forskning forbinder det med en stigning i i åreforkalkning og hjertesygdomme – så det er altså ikke mættet fedt og kolesterol som er skurken. Fedtdråberne er i deres naturlige tilstand for store til at kunne komme igennem tarmvæggene og ind i blodbanerne.

Rå mælk indeholder fra naturens side naturlige bakterier der hæmmer væksten af uønskede og farlige organismer, så derfor kan man spørge sig selv om det er nødvendigt med pasteuriseringen mere – men nok om det. Pottenger’s kattestudie kan give stof til eftertanke i denne sag.

Pottenger benyttede fire grupper af katte i hans kendte eksperimenter indenfor kost (også selvom katte er katte og altså ikke mennesker). En tredjedel af kattene fik en kost bestående af rå kød. De andre to tredjedele modtog enten rå mælk eller forskellig varmebehandlet mælk. Efter 3 generationer så kunne gruppen af katte ikke længere reproducere sig selv – og vi mennesker er i gang med den 3. generation nu, og who knew – mange har problemer med at blive gravide - sundhed er essentielt for at kunne bringe nyt liv indtil denne verden!

Laktosefrie mælkeprodukter

Taget alt det øverste i betragtning, så kan man spørge sig selv om man egentlig skal drikke mælk og mælkeprodukter – og der er efterhånden en del som er skiftet over til andre alternativer såsom rismælk og sojamælk – og sojamælk er endnu værre! Men det er en helt anden historie omkring østrogener og fermentering.


I Irma i denne uge har de haft tilbud på laktosefrie mælkeprodukter såsom yoghurt i to varianter, fløde, minimælk og kakaomælk og som du kan se på billedet kunne jeg ikke dy mig for at tage et lille udvalg hjem og afprøve det (blåbær og tranebær yoghurten må jeg indrømme at jeg har købt en del gange før og virkelig er en favorit :-) )

Måden de gør dem laktosefrie er netop ved at tilsætte enzymet laktase, som tidligere beskrevet og fløden som i forvejen ikke indeholder så meget laktose vil jeg allerhelst have økologisk, hvis jeg en gang imellem får lyst til fløde.

De smager alle sammen ganske udmærket (det eneste er at kakaomælk indeholder en del sukker, og alm. kakaomælk er UHT-behandlet som er endnu varmere pasteurisering så den er fuldstændig død, og kan holde sig længe på hylderne uden at blive kølet ned, og ja det er ikke til din fordel den bekvemmelighed) dem jeg har prøvet og hvis man virkelig virkelig ikke kan undvære det eller trænger til mælk en gang imellem, så er det klart et bedre alternativ og det kunne være fedt, hvis den halve milliard mælk vi danskere drikker om året blev laktosefrie (eller en større procentdel)

– Alt det kræver er en større efterspørgsel, så ned i din lokale Irma eller anden butik som fører dem og erstat din almindelige mælk med en økologisk laktosefri og uhomogeniseret mælk fra sunde køer på græs (indtil den dag vi alm. råmælk i butikkerne)

Håber du blev lidt klogere og vil lige udnytte Arlas totalt manipulerende reklamestunts med at vise fritgående køer, når nu langt størstedelen af ikke-øko køer render rundt inde i en stald:-)

Økohilsner Simon

P.S. Lær at give slip på de følelser og problemer du har kæmpet med længe med Sedona metoden – se filmen gratis via dette link som fungerer indtil 13. august 2012: http://www.learningstrategiesevent.com/lettinggo/
Click here to visit Evolution Organics

tirsdag den 26. juni 2012

Heksejagt! På jagt efter gluten


I slipstrømmen på Sankt Hans aften og diverse skatteomlægning der forårsagede visse sammenligninger (ikke et ondt ord om Johanne Smidt Nielsen i den sammenhæng, har respekt for hende som person og politiker) kaster jeg med hermed ud i den første blog som bachelor – dog hverken indenfor ernæring eller træning, men international økonomi og politik.

En heksejagt er i for sig noget som mange mennesker af alternative holdninger har været ude for og på alle måder noget skidt, men når det kommer til at finde denne ingrediens – nærmere betegnet gluten, som er et svært fordøjeligt protein for nogle, så er heksejagten for mange der lider af cøliaki eller gluten intolerans særdeles forståelig!

Det findes nemlig under temmelig mange skjulte betegnelser og hvedegluten bliver benyttet bredt i fødevareindustrien. Opløselige hvedeproteiner bliver solgt i Europa, uden at indholdet af disse proteiner er deklareret. Producenter af glutenfrie produkter har derimod et ansvar for, at en forurening ikke finder sted. 

Jeg lider selv af gluten intolerans og omtrent halvdelen af min familie gør det formentlig også – de har om end tydelige tegn på det og har hjulpet min bror med at tabe sig 7 cm omkring maven på et par måneder uden at tabe så meget i vægt – bare ved at cutte gluten ud fra hans kost, få en del pænere hud og fjernelse af inflammation i knæet (selvom der er flere årsager end bare dette enkle tip om at undgå gluten, så er det stort skridt på vejen) , min far har også tidligere tabt sig markant ( 8 kg ca. og ja mener det var over 8 cm omkring livet før han vendte tilbage til gamle vaner) mindre tarmluft og oppustethed mm.

Jeg har selv haft problemer med oppusthed selvom jeg var enormt tynd, dårlig fordøjelse, høfeber, uren hud, træt , masser af tarmluft.. og mange andre symptomer . Symptomerne er brede, men alligevel præcise med et erfarent øje!


Hvad er gluten?

Gluten er et svært fordøjeligt protein som findes i hvede, byg, spelt, rug, malt mm (og det hedder faktisk mere præcist gliadin i hvede) – Årsagen til cøliaki ligger i tyndtarmen. Når en person med cøliaki indtager en kost med gluten vil der udløses en lokal immunologisk reaktion i tyndtarmsslimhinden eller oversat, der er nogle fimrehår(mikrovillier)  i tarmene som gluten brænder af og de bliver ellers brugt til at optage næringen – der kan også opstå huller i tarmene og så ryger maden ufordøjet ud i kroppen, og når immunforsvaret prøver at bekæmpe det, så rammer det desværre ret skidt og kan skabe inflammation i bl.a. knæ, skuldre mm. Btw Mælkesukker (laktose) tåler man som regel heller ikke, når man har gluten intolerans. 

Det anslås faktisk at op imod 50 % af alle hvide mennesker har problemer med at fordøje gluten, så det er temmelig udbredt. I gamle dage lod man kornet stå ude og spire på marken og derved nedbryde fytinsyre og noget af gluten foruden man brugte surdej til at nedbryde det – dog tror jeg ikke de egentlig vidste at det gjorde det.

Den gode nyhed er! Når man en gluten-fri kost (allerhelst masser af grønt, frugt, kød, fisk mm) vil tyndtarmsslimhinden normaliseres således at alle næringsstoffer igen kan optages normalt.

Rene råvarer fra mælk, kød, fisk, grøntsager, kartofler, frugt og bær er som udgangspunkt helt fri for gluten. Der er kornprodukter som elimineres i den glutenfrie diæt. I stedet for hvede, rug, spelt og byg kan du i stedet for anvende alternative kornsorter. Det kan f.eks. være hirse, boghvede, amarant, quinoa og ris (kartofler i sæson er også fine). 

Det bliver dog sværere af bage (men omvendt, hvidt brød er bare ikke godt for nogen) for når gluten fjernes fra brøddejen mister den meget af dens elasticitet og luftighed, som de fleste elsker.

Men mon ikke du overlever? Min bror som svor at han aldrig ville kunne undvære brød er nu her 3 måneder efter, hvor kroppen giver ham stærke signaler hver gang han får lidt gluten temmelig overbevist!

Testene hos lægen som eksempelvis en blodprøve viser sjældent eller aldrig en gluten intolerans og de vil tværtimod kigge på dig og syntes du er skør for at spørge om noget så dumt, som at du muligvis ikke kunne tåle gluten som jo findes i brød, pasta, pizza, burger, forarbejdet mad og morgenmadsprodukter mm? Lidt mere åbenhed blandt lægerne for kostens indvirkning ville være påskønnet. Prøv evt. at eliminere det fra din kost i to uger og mærk effekten? Der findes ellers mange andre test som kan gøre det, prøv at søg lidt på nettet.


Nå men nu vil jeg flyve afsted (med fly, ikke med kost – det er så crowded når man tager kosten) til varmere lande i morgen ;)

Held og lykke med heksejagten!

Økohilsner Simon

mandag den 18. juni 2012

Slip fri for overspringshandlinger og få større selvtillid/selvværd, gratis online event hos LearningStrategies

Ultimate You Mindfest
Lad dit indre "geni" hjælpe dig til at foretage
forandringer i dit liv - nemt og enkelt, plus det er gratis!
Begynder i dag mandag den 18. juni!
Det kommer til at tage dig mindre end én time i seks dage i træk, hvor du kan deltage i en gratis online event. De kalder det oversat fra engelsk "personlig udvikling for travle mennesker" (og det er er vi nok alle sammen)
Jeg har allerede været igennem den første dag, og kan bestemt anbefale det, specielt nu hvor det er gratis (som de fleste af os dansker nok elsker). Jeg går kun ind og anbefaler ting, som kan gøre en forskel i folks liv, og allerhelst noget som alle kan få glæde af, uanset pengepung. Syntes det er alletiders mulighed, som jeg også ville lade jer - mine bloglæsere få glæde af, hvis det skulle være interessant.
De har nogle temmelig effektive programmer som benytter mere holistiske metoder til læring, i kontrast til det forældede læringssystem, som de fleste har været igennem kun benytter én intelligens og måler os ud fra én standard. Paul R. Scheele som står bag denne event er en højt respekteret ekspert i at opnå optimal performance igennem  Neuro-Linguistic Programmering (NLP), accelereret læring og før-bevidst forarbejdning. Han ved hvordan det menneskelige sind virker, og hvordan du opnår resultater hurtigt.
Register Today!


Med start i dag den 18. juni, har du mulighed for at høre disse 10 lyd filer gratis:
Day 1 – Succeed by Design:
Eliminate procrastination and hesitation
(Each day includes two powerful recordings.)
Day 2 – Activate Your Automatic Pilot:
Vaporize negative self-talk and self-sabotage
Day 3 – Believe in Yourself:
Whisk away limiting habits of mind
Day 4 – Follow-through with Unwavering Consistency:
Hardwire inner drive and amazing self-discipline
Day 5 – Feel Great about Yourself:
Remove the negative influences of other people
Day 6 – Open the Flow of Prosperity:
Use the immense power of your mind to attract what you choose

torsdag den 31. maj 2012

Peber last forever!


Kære blog, så er jeg hjemvendt efter et længere stop pga. bachelorprojekt :-)

Min mor har altid været temmelig sparsomlig, og herregud det er da også fint at passe på sine penge – problemet er, at med hensyn til mad, der skal der helst være så meget liv i det som muligt og være så friskt som muligt. 

Da jeg så finder en dåse med kværnet peber her i weekenden, da vi var i lejet sommerhus, som jeg kunne genkende fra min barndom blev jeg lidt mistænkelig over det.. og ja ganske rigtigt, den havde haft sidste udløbsdato i midten af 1992 – så da vi fejrede vores seneste EM-sejr i fodbold for omkring 20 år siden var den allerede for gammel! 

Den kunne endda have været købt fra før jeg blev født for 23 år siden, og man burde helt overveje at sende den til nationalmuseet men nok om det! :-)

Industrien gør en dyd ud af få vores produkter til at holde så længe som muligt, de tilsætter alle mulige tilsætningsstoffer og man skal være en ørn ud i e-numre, for at holde styr på dem.  

Til tider syntes jeg måske, det er en anelse pinligt at troppe op i min lokale Irma næsten anden dag eller nogle gange hver dag, for at få friske råvarer, men det er jo egentlig sådan de gør i lande som Frankrig, hvor det at have friske råvarer af høj kvalitet er essentielt. Torvehallerne og den nye Palæo restaurant (og i øvrigt rigtige gode) kunne jeg hurtigt fortabe mig i mange timer, hvis jeg ikke passede på!

Vi ved jo egentlig godt hvad der er kvalitet, men vi er ikke villige til at betale prisen, og ofte spiser vi slet ikke efter sæsonen. Madindustrien har ikke et særligt stort overskud på de generelle varer som alm. kød og grønt, men ligeså snart man begynder at kombinere tingene og lave dem til mere sammensatte produkter, som der kan sættes en højere pris på. Og hvis de er smarte, så sætter de et rigtigt buzzword på, som f.eks. – ramsløg som der nok lige kan knibe sig et indhold af 0,1 % af ind i produktet. 

Den længere holdbarhed ved at pasteurisere juice, mælk og ja heldigvis er bestråling af krydderier ikke det store problem i Danmark, tilsætning af e-numre for at få den rigtige farve selv når den normalt ville falme og forlænge holdbarheden, tilsætning af sukker og salt mm. er ikke til for vores sundheds skyld. Det er skabt for at være langt mere bekvemmeligt for supermarkederne at opretholde et stort lager af varer af alle mulige slags, at maksimere profitten og kunne give os valgmuligheden for 10 forskellige slags ketchup, tandpasta og mælk.

Der er blevet lavet flere undersøgelser omkring hvorfor vi egentlig køber færdigvarer, og udover at det er bekvemmeligt (og pudsigt nok ikke altid prisen), så siger vi faktisk ofte at vi egentlig ikke kan lide færdigretter eller i det mindste at de ikke hidser vores smagsløg grundigt op. Hvis vi ville betale en højere pris ville madindustrien muligvis kunne højne kvaliteten, men jeg føler lidt det ville være et skridt i den forkerte retning. Vi kan lærer hvad god kvalitet er igen, hvis vi bliver vant til det og vores smagsløg kan justere sig tilbage. Ja, det kræver mere planlægning at lave rigtig mad, men spørgsmålet er hvorvidt det system med fuldtidsarbejde egentlig hænger sammen. Der er så meget mere smag og vitaminer i friske fødevarer, og man skal ikke gøre så meget ved det, for at opnå velsmag og sundhed.
Gamle måder at forbedre holdbarheden såsom at tørre ting skånsomt, fermentering og surdej bliver praktisk talt ikke brugt i samme udstrækning som det burde. Det bevarer enzymerne og nedbryder fytinsyre, gluten mm, hvis det bliver gjort korrekt og øger vitaminindholdet. Der har været meget fremme, om at mindst holdbarhedsdatoen i Danmark er for hård og meget god mad derfor bliver smidt ud, og det er jeg skam enig i - selvfølgelig skal man finde en måde at benytte det.

Nå men mine råd er overordnet:
  • Køb efter sæsonen
  • Køb friske produkter og kort holdbarhed er et godt tegn i reglen
  • Køb økologisk og undgå e-numre
  • Jo længere holdbarhed, jo mere skeptisk skal du være over indholdsfortegnelsen og produktionen
Og nå ja, husk at tjek holdbarheden på det peber du aldrig bruger til andet end at tage med på skovture ;)

P.S. Hvis vi vil se en fantastisk video omkring vores nuværende uddannelsesystem og dets uholdbarhed, og ja debatten kører også i Danmark for tiden på videnskab.dk f.eks., så tjek dette link ud: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U


Jeg er fuldt ud enig i dens konklusioner og argumentationer, og efter at have været i uddannelsessystemet i efterhånden 16 år, så har jeg vist en berettigelse i at kunne bedømme kvaliteten af vores uddannelsessystem indefra.Overvejer at vende tilbage med en blog omkring det senere, skriv gerne kommentar her eller på Facebook, hvis i savner et indlæg omkring det :-)

Økohilsner Simon

søndag den 15. april 2012

Vær god mod jorden - Gratis meditation

Kender du det, at man gerne vil gøre en forskel i verdenen, men man ikke helt ved hvordan?
  1. Man kunne give penge, men hvem siger de ryger ud til de rigtige personer og hvor meget ryger i administration mm. Dermed ikke sagt, at man ikke behøver gøre det. Desuden er det ikke alle, som har det finansielle overskud til det i stor stil.

  2. Man kan lave frivilligt arbejde og give sin tid -men hvis man har travlt med arbejde, studie mm. kan det være svært at passe ind.

  3. Man kan føle sig så lille i forhold til verdenen, at man ikke tror at ét menneskes bidrag gør den helt store forskel.

Her er det at "Be good to our Earth"  kommer ind i billedet.. Mennesker fra hele verdenen kan gå ind på den hjemmeside, som jeg linker til i bunden - lige når de har lyst og gøre en lille forskel for verdenen. Der har tidligere blevet lavet undersøgelser der viste, at når tilstrækkelige mange mennesker var samlet og mediterede for fred og ro i en by, at kriminaliteten faldt dramatisk.

Om man har 5 eller 20 minutter til at meditere, så kan man gøre det. Det hele er guidet og du skal bare sætte høretelefoner på og slappe af.


Deltag i "Be good to our Earth" meditationen når du har lyst eller tid via nedenstående link:

"Be good to our Earth"

 

Økohilsner Simon