tirsdag den 26. juni 2012

Heksejagt! På jagt efter gluten


I slipstrømmen på Sankt Hans aften og diverse skatteomlægning der forårsagede visse sammenligninger (ikke et ondt ord om Johanne Smidt Nielsen i den sammenhæng, har respekt for hende som person og politiker) kaster jeg med hermed ud i den første blog som bachelor – dog hverken indenfor ernæring eller træning, men international økonomi og politik.

En heksejagt er i for sig noget som mange mennesker af alternative holdninger har været ude for og på alle måder noget skidt, men når det kommer til at finde denne ingrediens – nærmere betegnet gluten, som er et svært fordøjeligt protein for nogle, så er heksejagten for mange der lider af cøliaki eller gluten intolerans særdeles forståelig!

Det findes nemlig under temmelig mange skjulte betegnelser og hvedegluten bliver benyttet bredt i fødevareindustrien. Opløselige hvedeproteiner bliver solgt i Europa, uden at indholdet af disse proteiner er deklareret. Producenter af glutenfrie produkter har derimod et ansvar for, at en forurening ikke finder sted. 

Jeg lider selv af gluten intolerans og omtrent halvdelen af min familie gør det formentlig også – de har om end tydelige tegn på det og har hjulpet min bror med at tabe sig 7 cm omkring maven på et par måneder uden at tabe så meget i vægt – bare ved at cutte gluten ud fra hans kost, få en del pænere hud og fjernelse af inflammation i knæet (selvom der er flere årsager end bare dette enkle tip om at undgå gluten, så er det stort skridt på vejen) , min far har også tidligere tabt sig markant ( 8 kg ca. og ja mener det var over 8 cm omkring livet før han vendte tilbage til gamle vaner) mindre tarmluft og oppustethed mm.

Jeg har selv haft problemer med oppusthed selvom jeg var enormt tynd, dårlig fordøjelse, høfeber, uren hud, træt , masser af tarmluft.. og mange andre symptomer . Symptomerne er brede, men alligevel præcise med et erfarent øje!


Hvad er gluten?

Gluten er et svært fordøjeligt protein som findes i hvede, byg, spelt, rug, malt mm (og det hedder faktisk mere præcist gliadin i hvede) – Årsagen til cøliaki ligger i tyndtarmen. Når en person med cøliaki indtager en kost med gluten vil der udløses en lokal immunologisk reaktion i tyndtarmsslimhinden eller oversat, der er nogle fimrehår(mikrovillier)  i tarmene som gluten brænder af og de bliver ellers brugt til at optage næringen – der kan også opstå huller i tarmene og så ryger maden ufordøjet ud i kroppen, og når immunforsvaret prøver at bekæmpe det, så rammer det desværre ret skidt og kan skabe inflammation i bl.a. knæ, skuldre mm. Btw Mælkesukker (laktose) tåler man som regel heller ikke, når man har gluten intolerans. 

Det anslås faktisk at op imod 50 % af alle hvide mennesker har problemer med at fordøje gluten, så det er temmelig udbredt. I gamle dage lod man kornet stå ude og spire på marken og derved nedbryde fytinsyre og noget af gluten foruden man brugte surdej til at nedbryde det – dog tror jeg ikke de egentlig vidste at det gjorde det.

Den gode nyhed er! Når man en gluten-fri kost (allerhelst masser af grønt, frugt, kød, fisk mm) vil tyndtarmsslimhinden normaliseres således at alle næringsstoffer igen kan optages normalt.

Rene råvarer fra mælk, kød, fisk, grøntsager, kartofler, frugt og bær er som udgangspunkt helt fri for gluten. Der er kornprodukter som elimineres i den glutenfrie diæt. I stedet for hvede, rug, spelt og byg kan du i stedet for anvende alternative kornsorter. Det kan f.eks. være hirse, boghvede, amarant, quinoa og ris (kartofler i sæson er også fine). 

Det bliver dog sværere af bage (men omvendt, hvidt brød er bare ikke godt for nogen) for når gluten fjernes fra brøddejen mister den meget af dens elasticitet og luftighed, som de fleste elsker.

Men mon ikke du overlever? Min bror som svor at han aldrig ville kunne undvære brød er nu her 3 måneder efter, hvor kroppen giver ham stærke signaler hver gang han får lidt gluten temmelig overbevist!

Testene hos lægen som eksempelvis en blodprøve viser sjældent eller aldrig en gluten intolerans og de vil tværtimod kigge på dig og syntes du er skør for at spørge om noget så dumt, som at du muligvis ikke kunne tåle gluten som jo findes i brød, pasta, pizza, burger, forarbejdet mad og morgenmadsprodukter mm? Lidt mere åbenhed blandt lægerne for kostens indvirkning ville være påskønnet. Prøv evt. at eliminere det fra din kost i to uger og mærk effekten? Der findes ellers mange andre test som kan gøre det, prøv at søg lidt på nettet.


Nå men nu vil jeg flyve afsted (med fly, ikke med kost – det er så crowded når man tager kosten) til varmere lande i morgen ;)

Held og lykke med heksejagten!

Økohilsner Simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar