Som alle ved går livet op og ned i bølgedale og da januar er store slanke- og træningsmåned, så har jeg kastet mig ud i et typisk januar tema på bloggen denne gang. Det hotteste i medierne i disse dage er, at over 50 % af den danske befolkning bliver anslået til at være overvægtige.
Ret katastrofalt – tror ikke der er mange som tænker over de summer, som vi kunne spare ved livsstilsændringer i samfundet, ved at forebygge en lang række symptomer. Meget mere end hvad der bruges på efterløn mm. om året ville utvivlsomt blive resultatet for slet ikke at tænke på alle de mennesker som skal kæmpe med yoyo vægt og have det fysisk og psykisk dårligt pga. det brændstof de indtager ikke giver dem den energi som de har brug for.
Hvem ligger ansvaret på?
Gener eller kost? Individuelt ansvar eller samfund?
Der er ingen tvivl om, at vi selv har et ansvar for de ting vi propper i vores mund. ( og kort kommentar, fedt er ikke hovedsynderen for vores overvægt, se evt. andre blogindlæg så som ”smurt i olie”), men vores samfund og industrien gør det bestemt ikke nemmere.
Jeg husker tilbage til en del svømmestævner da jeg var mindre, hvor præmierne som var sponsoreret f.eks. var Cheesedippers, og at McDonalds stillede saftevand til rådighed for svømmerne – for slet ikke at snakke om at alle de OLs jeg har set har været sponsoreret af Cola, for slet ikke at snakke om håndboldlandsholdet i håndbold, som er sponsoreret af Katjes og har medvirket i reklamefilm for Nutella… Fødevareindustrien har haft en for stærk hånd inde over sportsbranchen og har det fortsat. Alt for mange unge og voksne er vokset op med troen på brands, som har medvirket til at halvdelen af dem i dag er overvægtige.
Men ikke nok med det, for øjeblikket så består 67 % af den gennemsnitlige voksne amerikaners kalorie indtag af KUN 3 FØDEVARER – MAJS, SOJA og HVEDE ( og hvad der bliver udvundet af det – de danske tal vil dog ikke være helt så grelle.. endnu!)
Ud af de mange tusinde fødevarer der findes i naturen, som mennesker kan spise så er det disse 3 som står for langt størstedelen af vores kalorieforbrug hver dag, og det siger sig selv at det ikke er særlig sundt:
- · Det ødelægger den sunde fordeling af omega-6 til omega-3 fedtsyrer i vores kost, så render rundt med mere inflammation i kroppen.
- · Giver mange af os problemer med glutenintolerans, som er forbundet med stort hvedeindtag (inkl. mig selv, hvor det forårsaget problemer med fordøjelsen som derefter gav sig udslag i hud, energi mm.)
- · Problemer med vægten, blodsukkerudsving og forhøjelse af risiko for diabetes pga. høj fruktose majssirup, som bliver brugt til at søde sodavand og andre industrielle produkter, hvidt brød lavet på hvedemel osv.
- · Soja og majs er de mest GMO afgrøder der er på markedet (så der kan benyttes flere pesticider til at sprøjte på dem, som derefter lander i vores maver)
- · Soja i sin ufermenterede tilstand indeholder mange østrogener (så farvel potens og goddag mandepatter til mænd)
Så vi må sige at vores fødevareindustri utvivlsomt bærer en del af skylden, andre vil påstå at gener er hovedårsagen.
Gener kan øge sandsynligheden, uden tvivl for vi er ligeså forskellige indvendigt som udvendigt. Vi har behov for vidt forskellige fødevarer – derfor fungerer ”one-size fits all” kure ikke. Nogle har brug for mere protein og fedt end andre, hvor andre igen kan tolerere et højere indtag af stivelse og sukker.
Men undskyldninger så som ”Jeg skal bare kigge på kagen, og så tager jeg på…, hvorimod du kan spise ALT og stadigvæk være tynd” ikke er legitime for mig. Man kan undskylde sig selv i en uendelighed, men de hårde fakta er at en udvikling skal starte hos dig SELV.
Et lille råd er: Hvis du har det i dit køkken så spiser du det, derfor undgå at have det i køkkenet. Mad er ikke kun en fysisk ingrediens, det har også en utrolig stor indvirkning på psyken og vi spiser ikke kun for at blive mætte i dag. Hygge tæller også, følelsesmæssige lindring af sorg mm. benytter mange også mad til, foruden mange der helt bliver afhængig af sukker, transfedt og smagsforstærkere. Find alternativer der mætter dig, som er uden for meget sukker, de 3 store som jeg nævnte ovenover og som allerhelst er økologiske.
Vi har alle sammen forskellige måder at håndtere den stress som er i vores liv og det er vores ansvar at finde balancen i livets yoyo.
Her gælder det ikke kun mad, men vores lykke – Du kan få uendelig mange meninger om, hvordan andre mener du skal leve dit liv, men dybest set må du tage en bid af ”kagen” og finde din vej. Men fortvivl ikke når ”universet” tester dig for at se, om du virkelig har lært lektien og er kommet videre.
Økohilsner
Simon
Ingen kommentarer:
Send en kommentar