I denne globaliserede verden kan man nu få alle slags frugter, grønt og krydderier i alle afskygninger til hver en tid og årstid. Det er på mange måder genialt, og har virkelig udvidet vores repertoire i køkkenet.
Jeg er i hvert fald en af de personer, som nyder at kunne lave middelhavsinspireret mad, asiatisk mad og god gammeldags dansk mad i en stor pærevælling. Der er noget særlig lækkert ved at nuppe en af urtekrams tørrede mangoer, og kombinere den men en salat, så man får en lidt asiatisk inspireret middag.
Prøv bare på at smage på sætningen ” smag på verdenen”… Ens mund løber jo næsten i vand, når man tænker på alle de lækre retter og ting, som er kommet ind på de danske køkkenborde og restauranter.
Men spørgsmålet er om smagen og sundheden af nogle af de importerede varer tager sig et drastisk slag nedad?
Jeg vil i hvert fald gerne slå et slag for en ordentlig kvalitet af de varer som vi elsker, og som kommer her til landet!
Vi har alle sammen smagt et udenlandsk æble eller tomat, som bare ikke smager af noget eller i nærheden af det samme som et dansk æble. Bananer som bliver modnet på turen herop med skibet, smager slet ikke i nærheden af en friskdyrket og moden banan plukket fra selve planten sydpå!
Nu har vi haft en generel trend blandt nogle kokke til at vi skal spise lokalt dyrkede fødevare og efter sæsonen, i stedet for at bare tage ting i fra alle verdens lande og kopiere og i stedet for skabe vores eget. Genial ting, for desværre har vi haft en tendens til at eksportere alle vores gode ting til udlandet, og vi får til gengæld nogle halvdårlige discountting til gengæld:( Vi får vist den sure ende af den aftale.
Vi benytter en stadig mindre del af vores rådighedsbeløb på mad, og bruger pengene på andre ting, der ikke i samme grad fylder os med liv - Skru op for forbruget af økologiske grønt, frugt, kød, produkter mm ! :)
Vi benytter en stadig mindre del af vores rådighedsbeløb på mad, og bruger pengene på andre ting, der ikke i samme grad fylder os med liv - Skru op for forbruget af økologiske grønt, frugt, kød, produkter mm ! :)
Måske skulle vi til at lære, at pris ikke altid er det vigtigste, og der rent faktisk er forskel på at købe æbler til 10 kroner f.eks. end at købe nogle til 20 kroner, og man ikke bare bliver snydt. Især hvis man så vælger de danske økologiske æbler, så har man formentlig gjort sig et godt køb og sparet sig selv og naturen for en masse pesticider og andre kemikalier plus skruet op for sundheden :)
Huskereglerne:
- 1. Vælg lokalt produceret så vidt muligt
- 2. Gå efter kvalitet, og sørg for at dine ting er friske, og ikke har været for længe undervejs.
- 3. Gå efter økologisk eller biodynamisk
- 4. Husk fair trade selvom det kan virke konkurrenceforvridende ifølge nogle, så tror jeg stadigvæk på, at vi har været dobbelt så grumme i forhold til dem, ved at udelukke dem fra vores markeder og kun betale dem en sulteløn for deres produkter i visse tilfælde.
En af de ting som jeg undrer mig over, hvorfor det ikke skulle være muligt at stemme om og få indflydelse på, det er EU's landbrugsstøtte. Hvis den havde været til afstemning, så tror jeg ret hurtigt der ville være sket rationaliseringer og nedskæringer på den. Dybest set så er fair trade for mig muligheden for mig som individuel person at gøre lidt op på den skade den laver og den måde vi har indrettet vores handel på generelt.
Og nu vi er ved at smage verdenen, fair trade, økologi og god kvalitet, så kan jeg absolut anbefale de økologiske krydderier fra Urtekram! De er så vidt jeg kan se alle disse ting, i hvert fald en ganske pæn stor del af dem såsom stærk karry, hele muskatnødder, stødt kanel, hel sort peber osv. De smager af mere og så kan man lave sit eget sydlandsk inspirerede køkken eller bare alle de multietniske og globale retter man får lyst til at lave:)
Økohilsner Simon
Ingen kommentarer:
Send en kommentar