Du kan nok næsten gætte dig til, at blogindlægget denne gang skal omhandle nødder. De fleste danskere elsker at spise nødder af forskellige slags, nogle er mest til cashewnødder, andre til mandler og andre igen har en forkærlighed for valnødder friskknækkede til julen – nødder findes i utallige varianter - de ristede, dem tilsat smag, med chokolade i alle farver osv. omkring sig. Nødder har vi fået printet ind i hovedet er SUPERSUNDE – og ja nødder er sunde, men vi har glemt en lille hemmelighed som forskellige folkeslag igennem tiderne har brugt til at få de optimale vitaminer, mineraler og enzymer ud af nødder, uden at de skal belaste vores fordøjelsessystem unødvendigt, nemlig at du skal:
Spire dine nødder!
Nogle af jer kan måske huske min lille spire, som dukkede op fra afløbet og frø og nødder er nogle specielle små skabninger. De fleste frø og nødder ligger i en slags dvaletilstand, hvor de venter på at tilstrækkelig med vand og varme bliver tilført før de begynder at spire. Indtil frøene og nødderne støder på vand indeholder de en del såkaldte antinæringsstoffer, som binder vigtige mineraler i tarmen og hæmmer optagelsen og mangel på enzymer. Ved at lægge dem i vand (i blødlægning) neutraliseres antinæringsstofferne, enzymerne frigives og nødderne og frøene begynder at vokse. Næringsindholdet kan stige med mange 100 % efter det er sket!
Du får lige her en lille opskrift på hvordan du nemt kan gøre det derhjemme :
Udblødning og forspring af nødder
- Gøres nemt og enkelt ved at lægge det i lunkent vand og tilsætte havsalt, som ikke er blevet bleget og brugt forskellige stoffer såsom antiklumpningsmidler. Du kan altid genkende en god havsalt på, at den er grålig, lidt fugtig og hænger sammen.
- Dæk nødderne helt til med vand og lidt ekstra, lad dem stå natten over i ca. 12 timer i havsalten og vand.
- Om morgenen dræner du vandet fra nødderne igennem en si og fordeler nødderne i ét lag på en plade med bagepapir.
- Sæt ovnen på 65 grader og så skal de bare hygge sig i små 12 timer, hvor du en gang imellem vender dem lidt rundt. For det meste passer de sig selv (denne metode gælder, hvis du ikke er i besiddelse af en dehydrator, som er helt vildt dyr, men virkelig praktisk, når det kommer til det her)! Tilberedning/ristning af nødder og frø ved for høje temperaturer ødelægger enzymerne, hvilket besværliggør fordøjelsen.
Det hele lyder måske ultra upraktisk, men de udblødte og tørrede nødder smager tusind gange bedre end de normale! Elsker især græskarkerner, som jeg tilsætter en smule cayennepeber udover saltet til vandet, og på den måde skaber man en crunchy snack fyldt med zink.
Denne metode er også supergod til f.eks. havre som også indeholder en del ”antinæringsstoffer” . Citronsaft kan også bruges til havre, behøver ikke være havsalt i dette tilfælde og sidst men ikke mindst valle du selv har lavet er godt til dette – som f.eks. igen også kan bruges til fermenterede varer såsom hjemmelavet surkål (du bliver virkelig godt kørende derhjemme).
Hvordan laver man så valle? Køb en økologisk fuldfed yoghurt og tag en si og en skål samt et forklæde. Sæt sien over skålen og læg forklæde over. (forklædet er selvfølgelig rent). Hæld yoghurten ned i forklæde over skålen og lad det dryppe af. Nederst vil være vallen i skålen og der der tilbage i forklædet er en slags cremet ost, som kan blandes op med urter eller lidt rå honning og spises.)
Det er sjovt at kaste sig ud i det :-)
P.S Pas på jordnødder! Ikke engang en rigtig nød, kan indeholder svampegift aflatoxin. Svampene vokser når der er høj fugtighed og temperatur. Aflatoxinerne er meget varmestabile dvs. ødelægges ikke ved kogning eller anden opvarmning.
Økohilsner
Simon
Her er en lille video, som fortæller om "sprouted nuts" - jeg har ikke kunne finde en god instruktionsvideo i at gøre det hverken på dansk eller engelsk. Burde overveje at lave en selv :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar