Hvor meget har du i virkeligheden tænkt i dag? Ja, sådan virkelig tænkt dig om og ikke bare reageret på de ting, som er dukket op i løbet af dagen. Der er nogle undersøgelse der har anslået, at 98 % af de tanker vi har i dag.. ja dem har vi genbrugt fra i går.
Det betyder altså med lidt sommerlig hovedregning at kun 2 % af vores dag går med at tænke nye tanker, som vi ikke tænkte i går. Det har på sin vis sine fordele, det er sikkert enorme energibesparelser for hjernen og ting såsom at gå og tage et bad kan vi vel godt tage på rutinen og vanerne, men der er nogle steder, hvor vi virkelig bør anstrenge vores hjerner med nye tanker.
Det kunne f.eks. være foran supermarkedernes hylder så vi tager et bevidst valg og ikke lade os manipulere for uanset hvor meget vi vender og drejer den, så har vi en abehjerne der er 100.000 år gammel, der er letpåvirkelig af farver, lugt, stemninger mm. (jeg håber også, at min blog nogle gang vil krybe ind under huden på dig, og du for sat nogle nye tanker i gang)
Ét menneske er en del af den helhed, vi kalder ”universet” – en del, der er begrænset i tid og rum. Det oplever sig selv, sine tanker og følelser som noget, der er adskilt fra resten.. en slags optisk bedrag begået af dets bevidsthed. – Albert Einstein
Som hr. Albert Einstein så fremragende påpeger i sit citat ovenover, så kan vi godt blive forledt til at tro, at vi er uafhængige af andre, men vi er alle sammen en del af helheden. Vores beslutninger har en påvirkning af andre. Tit og ofte er vi også enormt påvirkelige af andre – vi reagerer mere eller mindre som en flok lemminger, som gør hvad resten af flokken gør.
Bum bum, lad os zoome lidt ind fra universet til supermarkedets hylder!
Du står foran disken for eksempel og der benyttes massevis af flotte farver, illustrationer og ”gode tilbud” til at lokke dig til at løfte det op og smide det i indkøbskurven.
Du hiver måske nogle glinsende kyllingebryster ned fra hylderne, der kunne stå Grønnegården og være en flot og meget idyllisk bondegård som illustrationer på pakken, som du lod dig lokke af, for slet ikke at nævne den billige pris. I virkeligheden er det ren overflade, kyllingen har aldrig set skyggen af en gård, solen eller rigtig mad der passer til en kylling og kødet skinner kun fordi den er pumpet med vand. Kylling og svinekød er blandt de billigste kødvarer, og derfor også dem som forbruget er eksploderet mest af, men mens mængden er gået i vejret, så er kvaliteten styrtdykket!
I stedet for det vi virkelig vil have, så lader vi os begrænse af ”fornuften” og køber middelmådige produkter og kvalitet, og det samme gør sig gældende i vores virkelige liv. Vi ”nøjes” med det næstbedste i stedet for at gå efter det bedste! Hvis du ikke fortjener det bedste, hvem gør så?
Problemet med superbillige kyllinger som konstant bliver hevet frem, er ikke kun for forbrugeren.
Stavnsbundet for bønder ophørt for et par hundrede år siden i Danmark, men gjorde det nu også virkelig det? I rollen som herren er det nu supermarkederne der svinger pisken efter de billigste produkter. Det kan godt være de salmonellafrie, men det betyder jo ikke at kyllingerne er af høj kvalitet? Producenterne af kyllinger vil muligvis gerne forbedre forholdene for kyllingerne og give dem adgang til sol og udendørs arealer, men de har en gæld de skal betale af på deres store bygninger og kvalitetskontrol, sikkerhed mm. som supermarkederne kræver udover at de konstant forlanger, at priserne bliver billigere for hvert år, de er derved bundet til deres gårde. Og dig som forbruger? Du fortsætter jo med at købe det billige, også selvom du rent ideologisk set gerne vil have, at dyret skal have haft det godt og være økologisk.
Derfor - Træf et bevidst valg næste gang du står foran køledisken i supermarkederne og undersøg hvad det vil sige, at købe en kylling. Uanset om den økologiske koster 3 gange så meget, så er det formentlig fordi den almindelige er FOR billig til at kunne blive produceret på en ordentlig måde.
Valg så bevidste som dette er svært selv for læger som er blevet bevist igennem medierne for nylig. Simpel psykologi virker hver gang – vi er stadig mennesker, vi er ikke følelseskolde og rent videnskabeligt baserede argumenter ryger sjældent over munden fra en sælger. Problemet er, at det vi lærer mest er ikke bag bordene på studiet, men ude i den virkelige verden på arbejdspladserne, hvor vi møder og interagere med andre mennesker og hører deres problemer. Det kan sjældent sættes på videnskabelige formel, bare fordi folk troede jorden var flad for mange hundrede år siden, og vi ved nu at den ikke er det, betyder det ikke at vi har fundet sandheden på alle områder.
For nu at tage dig over i en hel anden boldgade: Nrootsi er et lille produkt jeg har fået afprøvet for nylig som ikke ville være tilstede i de store supermarkedskæder. Det er simpelthen for specielt et produkt, det er en økologisk urtevin med en lang række urter der er fermenteret, ufiltreret og upasteuriseret samtidig med at den er blevet velsignet. Alt det som en forbruger normalt ville undgå i det kliniske supermarked. Vi er vant til juice der pasturiseret, så alle c-vitaminerne der er varmefølsomme forsvinde og dermed bliver det til ren sukkervand og kakaomælk der UHT-behandlet, så al liv er dødt i den, selvom den bliver anbefalet til dig som styrketræner. Nrootsi smager ret godt opblandet med lidt vand, som en lille styrkende tonic kan man sige.
Økohilsner
Simon
Ingen kommentarer:
Send en kommentar