Sider

lørdag den 12. november 2011

Den nye madpyramide – eller den rigtige?

De fleste under 40 år er opvokset med madpyramiden som en del af deres folkeskoleuddannelse og praktisk talt alle i Danmark kender til den. Store plakater med den var strøget ud over husholdningstimer og klasselokaler. Med madpyramide skal ernæring bygges..! Den af FDB (bemærk, privat firma) skabte madpyramide skulle lære danskerne af spise sundt i 1970erne… eller det var i hvert fald hvad vi blev fortalt. 

Sandheden er en ganske anden – det var tværtimod det som var billigste at spise, som man skulle spise mest af uden at man blev syg.. (og uanset om de har opdateret den for ikke så længe siden, som du kan se overstående, så det nye paradigme er klimavenlig, så kan mennesker ikke overleve samt spise sundt og godt bare ud fra det kriterium. FDB/COOP bliver bare ikke eksperter i sundhed og ernæring)

Problemet med madpyramide, at vi mennesker er ligeså unikke indvendigt som udvendigt – vi har ikke godt af det samme brændstof og der ville aldrig være én madpyramide, som ville kunne indfange os alle sammen på alle tider. Jeg kan i hvert fald mærke, at mine behov og lyster til mad skifter alt efter årstid og det jeg fysisk laver. Den gamle madpyramide er fyldt med alt for meget stivelse og sukker - og for lidt protein og gode fedtstoffer i forhold til de fleste menneskers behov.

Vi må simpelthen lære at lytte mere til os selv, men indtil da, så er jeg faldet over disse to madpyramider lavet af denne her fyr:  http://www.marksdailyapple.com/introducing-the-new-primal-blueprint-food-pyramid/



Hvor den ene ville være passende til en proteintype (en som elsker at spise, og nærmest ikke kan blive mæt af kaninfoder), så ville den anden være mere passende til en kulhydrattype (henviser til metabolic typing, hvis du ikke har hørt om det). Der er fokus på gode reelle råvarer – allerhelst frilands eller økologisk. 

Og når vi sørger for at spise så vi føler os tilpas og mætte i et par timer med god energi, fyldt af op af gode råvarer skabt så tæt på os selv og dyrket i balance med naturen – så kan vi, udover at have pudset glorien høre en stille tak fra den anden side af jorden. 

Argentinske farmere der dyrker soja (vel af mærket den GMO, som spreder sig lystigt til andre marker og derved sikre, at de store GMO firmaer kan sagsøge nabomarkerne ud af røven.)- bliver i stigende grad syge af de sprøjtemidler der bruges på dem og den GMO soja de dyrker. Den GMO soja bliver solgt til danske griseproducenter der fodrer det til svinene, der heller ikke spiser soja i naturen og bliver syge af det, før vi så ultimativt spiser flæskestegen mm. til jul og til hverdag.


Som ”Wheel of Death” som den kaldes af Paul Chek her illustrerer, så hænger vi sammen i en enhed. Der som der sker på den anden side af jorden eller i vores grisestalde påvirker også vores helbred og jordens. Det lyder utrolig frelst, men der findes ingen bedre langtidsinvestering med garanteret langvarigt afkast end at passe på jorden.

Det kan være svært at få uvildig information – bare spørg lægerne. Lægerne vil gerne have information… som IKKE er sponsoreret af medicinalfirmaerne.

Og hvis du nogensinde ser en undersøgelse foretager af Arne Astrup, så ved du at du skal løbe langt væk! Seneste skandale fra hans hånd er han har lavet et ”forskningsprojekt”, som viste at øl ikke forårsager ølvom.. nå ja, og spise sukker gør ikke en tyk (hov nej, den måtte han trække i sig igen). Hvem sponserede hans forskning denne gang nu hvor Danisco ikke gjorde det? De hollandske ølproducenter selvfølgelig. 

Så husk ” Øjet ser kun, hvad hjernen er klar til at begribe

Økohilsner

Simon


Ingen kommentarer:

Send en kommentar