Sider

søndag den 5. august 2012

Laktosefrie mælkeprodukter – ét alternativ i et mælkeland?

Så tager jeg hul på en ny blog her efter ferien, håber i alle har nydt den:-)

Nu kommer bloggen ind i noget af et dramatisk krydsfelt af meninger, da mælk utvivlsomt er én af vores primære fødevarer - hver dansker drak i 2008 i gennemsnit 90,5 liter mælk og samlet set drak danskerne næsten en halv milliard liter mælk i 2008!

Siden Kernesund bølgen kom ind, så kom der lidt mere opmærksomhed på nogle af de lidt mere uheldige virkninger af pasteuriseret og homogeniseret mælk (og ikke-økologisk mælk) – jeg er selv laktose-intolerant og er derfor på udkig efter lidt nemmere løsninger i hverdagen, men har ingen problemer med at undgå det og leve uden det, bortset fra øko gult dejligt smør, som heldigvis indeholder minimale mængder af laktose og en masse gode stoffer også selvom smør har et ufortjent dårligt rygte.

Inden jeg kommer ind på nogle laktosefrie mælkeprodukter, man kan købe i alm. supermarkeder, så lad mig lige gå ind i detaljer om hvad pastuerisering og laktose egentlig er.

Hvad er laktose? 

Laktose er mælkesukker, som kan være svært at fordøje og giver forskellige problemer såsom diarre, uren hud, øreproblemer, stoppet næse, allergier mm. ( been there, ikke særlig sjovt!) Det hænger også ofte sammen med gluten intolerans, som er beskrevet i min tidligere blog – Btw, alt der ender med –ose er et sukkerstof.


Hvad er pasteurisering? 

I Danmark er det et lovkrav at al mælk pasteuriseres med meget få undtagelser, b.la. enkelte ostetyper og ved at der en gang imellem er en gård, som sælger u-pasteuriseret øko mælk foran Frederiksberg rådhus.

Pasteuriseringen af mælk begyndte pga. hygiejnemæssige problemer, men pasteurisering som er en opvarmning af mælken ved høje temperaturer ødelægger alle enzymerne i mælken og også et ensym, der hedder laktase som nedbryder laktosen og deraf – nogle producerer ikke dette enzym i kroppen selv, og derfor når man ikke får enzymet da mælken er blevet pasteuriseret oplever problemer med mælken. (og specielt asiater har ikke denne evne til at nedbryde mælkesukkeret pga. genetiske og udviklingsmæssige forskelle) Skal hilse og sige, at rå mælk er en meget sjov fornøjelse og overlevede det uden problemer men mere om det senere, det kan anbefales også.

Pasteurisering ødelægger dog ikke kun enzymerne, der gør det til en levende fødevare, men også varmefølsomme vitaminer såsom vitamin C, B12…, umættede fedtstyre og proteiner mm. (så kalcium til knoglerne næppe sandsynligt, hvis du drikker meget mælk – ja der røg endnu en myte)

En god ting ved økologisk mælk er at det ikke bliver homogeniseres, der lyder meget uskyldigt, da man derved undgår fedtklumper. Men homogeniseringen som opnås ved at si fedtet igennem små porer under stort pres gør fedtmolykylerne unaturlige og giver dem et stort overfladeområde der er udsat for ilt, og øger chancen for at det bliver harskt og en del forskning forbinder det med en stigning i i åreforkalkning og hjertesygdomme – så det er altså ikke mættet fedt og kolesterol som er skurken. Fedtdråberne er i deres naturlige tilstand for store til at kunne komme igennem tarmvæggene og ind i blodbanerne.

Rå mælk indeholder fra naturens side naturlige bakterier der hæmmer væksten af uønskede og farlige organismer, så derfor kan man spørge sig selv om det er nødvendigt med pasteuriseringen mere – men nok om det. Pottenger’s kattestudie kan give stof til eftertanke i denne sag.

Pottenger benyttede fire grupper af katte i hans kendte eksperimenter indenfor kost (også selvom katte er katte og altså ikke mennesker). En tredjedel af kattene fik en kost bestående af rå kød. De andre to tredjedele modtog enten rå mælk eller forskellig varmebehandlet mælk. Efter 3 generationer så kunne gruppen af katte ikke længere reproducere sig selv – og vi mennesker er i gang med den 3. generation nu, og who knew – mange har problemer med at blive gravide - sundhed er essentielt for at kunne bringe nyt liv indtil denne verden!

Laktosefrie mælkeprodukter

Taget alt det øverste i betragtning, så kan man spørge sig selv om man egentlig skal drikke mælk og mælkeprodukter – og der er efterhånden en del som er skiftet over til andre alternativer såsom rismælk og sojamælk – og sojamælk er endnu værre! Men det er en helt anden historie omkring østrogener og fermentering.


I Irma i denne uge har de haft tilbud på laktosefrie mælkeprodukter såsom yoghurt i to varianter, fløde, minimælk og kakaomælk og som du kan se på billedet kunne jeg ikke dy mig for at tage et lille udvalg hjem og afprøve det (blåbær og tranebær yoghurten må jeg indrømme at jeg har købt en del gange før og virkelig er en favorit :-) )

Måden de gør dem laktosefrie er netop ved at tilsætte enzymet laktase, som tidligere beskrevet og fløden som i forvejen ikke indeholder så meget laktose vil jeg allerhelst have økologisk, hvis jeg en gang imellem får lyst til fløde.

De smager alle sammen ganske udmærket (det eneste er at kakaomælk indeholder en del sukker, og alm. kakaomælk er UHT-behandlet som er endnu varmere pasteurisering så den er fuldstændig død, og kan holde sig længe på hylderne uden at blive kølet ned, og ja det er ikke til din fordel den bekvemmelighed) dem jeg har prøvet og hvis man virkelig virkelig ikke kan undvære det eller trænger til mælk en gang imellem, så er det klart et bedre alternativ og det kunne være fedt, hvis den halve milliard mælk vi danskere drikker om året blev laktosefrie (eller en større procentdel)

– Alt det kræver er en større efterspørgsel, så ned i din lokale Irma eller anden butik som fører dem og erstat din almindelige mælk med en økologisk laktosefri og uhomogeniseret mælk fra sunde køer på græs (indtil den dag vi alm. råmælk i butikkerne)

Håber du blev lidt klogere og vil lige udnytte Arlas totalt manipulerende reklamestunts med at vise fritgående køer, når nu langt størstedelen af ikke-øko køer render rundt inde i en stald:-)

Økohilsner Simon

P.S. Lær at give slip på de følelser og problemer du har kæmpet med længe med Sedona metoden – se filmen gratis via dette link som fungerer indtil 13. august 2012: http://www.learningstrategiesevent.com/lettinggo/
Click here to visit Evolution Organics