Sider

fredag den 21. maj 2010

Gimme Gimme kemi…. og Traditioner

Ældre indlæg, gir vist sig selv:)

Jeg har i dag d. 19/1 2008 kl. ?? rundet et skarp hjørne.

I dag er jeg ikke længere den 19 årige ”økofanatiker”, men nu har 20erne banket døren ind og vist sig mindre behagelige ansigt, så jeg fremover er 20 år og ”økofanatiker”. Prøv bare at tænke på, hvor mange hurraer man efterhånden er nået op på…….. 20erne er et skarpt hjørne at ramme og man skal formentlig have lidt tid, til at overkomme chokket.

For at bruge en kliche, så kan jeg huske tilbage til en tid, hvor jeg glædede mig til jeg blev 18-19-20 år og endelig ville blive voksen. Alle de fantastiske ting jeg ville have opnået og oplevet. Nu står man så og er fyldt 20 og vil egentlig helst tilbage til den tid, hvor man var fri for forpligtelser og andre voksenting. Man kan sgu da heller aldrig blive tilfreds med den alder man nu har, men jeg har nu alligevel tænkt mig, at nyde at være fyldt 20 år.

Jeg har trods alt nået en del, selvom jeg endnu er ung ”godt nok ikke halvt af, det som jeg drømte om som mindre, men det var måske også en smule urealistiske at have et kæmpe firma som 18-19-20 år, rejse jorden rundt, opfundet en masse, vundet ol osv. osv.” Drømmene og målene har også ændret sig en del siden den tid, men jeg har besluttet mig. Jeg vil nyde, at være 20 år uanset hvad
J

Med en fødselsdag og et skarpt hjørne følger også den traditionelle fødselsdagsfest. Man kan i høj grad mærke, de uudtalte traditioner når man er i selskab med familien. Der er altid en bestemt måde, at gøre tingene på i alle familier. Traditioner er lidt en løjerlig fætter, på den ene side, så kan traditioner være en måde at viderebringe viden og på den anden side, så har traditioner en tendens til at være indgroede og en ubehagelig fætter at danse rundt med, hvis man har til hensigt at ændre dem i hvert fald. Men traditioner ændrer sig med tiden, selvom det måske går lettere langsomt i starten. I Danmark har vi mange traditioner, vi har vores hygge, hvilket jo egentlig talt er en god tradition. Problemet er, at hyggen også medfører vores traditionelle kaffe, slik, kager, brød, osv. men meget sjældent indebærer den noget økologisk eller sundt.

Sundt og økologisk behøver ikke være kedeligt eller uden smag, men du skal nok høre for det, hvis du ændrer på traditionen. Den resterende familie vil langsomt se ”firstmover”delen af familien an, imens de smager på sagerne. Hvis der er godkendelse fra ”firstmover”delen, så kan de resterende overveje at smage ligeledes. Jeg kan allerede se billedet for mig i stenalderen, hvordan det sikkert også har foregået noget lignende. Det må være noget indbygget i os mennesker. Måske er traditioner bare en adfærd, vi har arvet fra stenaldermennesket? En slags sikkerhedsgodkendelse af noget nyt og fastholdelse af noget nyttigt og godt? Jeg kan allerede høre, at jeg vist er røget ud i noget lommefilosofi af en slags, men håber i overlever! Men men, jeg håber da at mit eksempel og de ting, som jeg gør efterhånden bliver en tradition eller en livsstil:)

Lad os komme videre til overskriften på bloggen. For ganske nyligt er der blev vedtaget en ny pesticidelov indenfor EU, der tillader EU-lande at vælge hvorvidt de vil godkende en pesticid, selvom den er blevet godkendt i et andet EU-land. Hurra for det!

Desuden bliver nogle af de farligeste pesticider udfaset, så vi forhåbentlig stadigvæk i Danmark kan råbe hurra vores fantastiske grundvand, som masser af lande misunder os. Jeg håber, at vi kan beholde det i mange årtier, århundreder og endda tusinder af år endnu. Men hvorfor stopper os selv ved en pesticidelov?

Skal vi ikke sætte os et ambitiøst mål for økologien i Danmark? Vi kan formentlig ikke konkurrere på prisen i særlig mange år, så vi må på en eller anden måde differentiere os selv fra andre lande. Derved vil vi redde vores grundvand og dyre samt planteliv. Jeg håber, at målet bliver i omegnen af de 50 % som Danmarks naturfredningsforening har sat som mål. Er 5-8 år urealistisk?

I forbindelse med den nye pesticidelov udtalte en ”ekspert”, som jeg ærgrer mig meget over, at jeg ikke kan huske hvor kom fra eller hed at: ”Uden kemikalier, så ville vi alle sammen rende rundt med roskildesyge” Der må jeg indrømme, at jeg var lidt forvirret? Det var da pudsigt. Når man ser på vores historie igennem tiderne, så er de sidste 100 år et meget lille glimt, og jeg er ret sikker på, at vi ikke alle sammen rendte rundt med Roskildesyge i al vores tidligere historie.

Hvorfor er det så, at de prøver at tegne sådan et skræmmebillede af en verden uden kemikalier? Jeg kan ikke se hans motiv, men det virker bare så mystisk, at han skulle komme med den udtalelse. Jeg vil undlade, at tænke mere over det og bare være glad for den nye lovJ Vi danskere er et meget selvstændigt folkefærd, men love og regler er åbenlyst komme for at blive. Håber bare, at de vil være til fordel for os og ikke en bagdel.

Jeg har haft en mindre åbenbaring i dag. Jeg har opdaget, hvor glad jeg egentlig bliver, når jeg er kreativ og skaber noget. Det være sig tekst, ideer, laver mad, opgaver og meget mere. Det giver bare et rush! Ud af rodet som er ens tanker, kommer der noget, som man syntes er helt genialt! Problemet er, at jeg altid kommer til at tænke på min dansklærer, der sagde at alle ting, var allerede blevet tænkt før.. Hmm ja, måske. Derfor kan man vel også selv grave ned i vores fælles bunke af tanker, ideer m.fl. og organisere det på en anden måde, hvormed man skaber noget nyt. Hvis alle folk stillede sig tilfreds med BARE at tænke det samme, som vi altid har tænkt, så går vi da i stå som mennesker. En eller anden dag – måske i dag, så skal vi nok tænke en genial tanke, som ingen tidligere har fået i historien.

Jeg må indrømme, at jeg har været en smule bekymret over at inddrage min familie en smule i denne blog. Min mor kom nemlig til at smide bomben i dag…. Hun afslørede, at jeg skriver blog for Urtekram og nu kommer jeg jo til at frygte, at de læser, hvad jeg har kradset ned her. Heldigvis har min familie en god ånd og noget humor:) Jeg er meget heldige at have dem, og tak for gaverne i dag, hvis de er inde og læse min blog!

Økohilsner Simon

søndag den 16. maj 2010

Nye begyndelser og madpakker

Starten af det nye år, er tid til refleksion. Jeg ser tilbage på det foregående år og ser frem til en nyt. Når man står op nytårsdag.. Træt og utilpas, får man hurtigt fremstammet et slut!

Aldrig mere drikke så meget igen, aldrig spise så meget julemad, aldrig lave de dumheder igen. December er en hård måned for ens sundhed, slet ingen tvivl om det. Nogle tager så beslutningen her nytårsdag om at lave deres liv om (nogle er så hurtige at tage den nytårsaften og kalde det et fortsæt) og kører på her i januar indtil de efter en hård opstart mister motivationen og falder fra.

Kender efterhånden til fænomenet, nu hvor jeg for det første arbejder et sted, hvor man kan mærke en opgang i januar, plus træner i et kontinuerligt forløb, så man hurtigt lægger mærke til hvor overfyldt og presset der kan være i månederne januar og august, og samtidig hvor få mennesker der er en måned efter….

Kan vi ikke blive enige om… Det vigtigste hvis i vil opnå jeres mål, det må være stædighed og hjælp fra jeres nærmeste efter min mening. Sørg for, at fristelserne ikke tilgængelige, for så spiser man dem ikke. Sørg for at have en ven med til træning, få noget guidning, hvis det er første gang. Tag et rygestopkursus og forpligt dig til at stoppe, fortæl alle at du stopper, så de holder dig oppe på det. Små råd fra mig, men sikker på at du har en ven/veninde, som er parat til at smide flere velmenende råd af sted til dig. Men det skal nok mest komme indefra dig selv, hvis det skal lykkes. Pøj pøj fra mig!

Jeg tror ikke rigtig på nytårsfortsætter, hvis man vil nået andet end ens nuværende situation, så er der ikke nogle bedre dag at starte, end den dag man indser det!
En anden ting nytår minder mig om, er min begyndelse på den livsstil jeg fører nu..

Historien starter i min opvækst. En ganske almindelig familie, med ganske almindelige madvaner og indkøbsvaner. Min mor var endda langt bedre end gennemsnittet til at lave mad. Problemerne begyndte først at komme omkring 12 års alderen, men de har sikkert allerede deres bund før det.

Jeg svømmede på eliteplan, og jeg spiste mere eller mindre det, som eksperterne i sportsernæring og trænerne anbefalede. Hvilket vil sige: Masser af pasta, rosiner, saftevand, havregryn med skummetmælk og sukker, figenpålæg, mariekiks, hvidt brød til frokost da jeg var begyndt at stå for den selv, og der var det nemmeste. Gik en del på rov i alt hvad vi havde i køkkenet, hvilket vil sige også en del slik eller småkager. Sulten tog magten over mig!

De andre ting kan man ikke sige noget til set fra diætisternes synspunkt, men det var alt for mange tomme kulhydrater for mig og laktose og gluten, som jeg ikke kan tåle. Det gav mig uren hud, udslæt, følte mig en i konstant tåge af træthed, hvor jeg aldrig kunne tænke klart, hvilket ikke bare gik ud over mine svømmeresultater, men også min skole, humør og krop…. Jeg blev konstant syg og fik allergi. Der skulle intet til at slå mig ud af balance, til trods for min normale styrke, hvor jeg altid var rask og stærk. Kunne man se det på min vægt? Nej, var tynd og lidt muskuløs. Men alligevel havde jeg det elendigt. Det eneste som klarede mig igennem var min styrke og fightervilje. Selv den var tæt på at blive nedbrudt. Tog mig en enkelt gang i at være på vej til morgentræning og overveje at hoppe ud foran toget. Hvad sker der lige for det??

Jeg nåede bunden i en ung alder, og det er jeg evig taknemmelig for! Lige fyldt 16 år og blev syg endnu en gang. Mit liv var alt for hektisk med handelsgymnasium, lektier, dårlige madvaner og svømning. Jeg stoppede med svømningen… Jeg tog beslutningen og tog beslutningen om at lave mit liv om. Det første jeg cuttede ud var sukker, hvedemel og smør. Øko. Smør tog jeg siden tilbage igen. Jeg havde altid interesseret mig for kroppen og havde gennemskuet lidt af hvert.

Allerede der kunne jeg mærke at jeg fik langt mere energi. Min krop blev pænere, mit humør, huden, fordøjelse, i skolen. Jeg begyndte at kunne leve et normalt liv. Siden har jeg ikke set mig tilbage og har forandret mit liv til et fyldt med sundhed og energi. Men problemerne var guds gave. De viste mig en anden vej, som jeg tog fat i og ikke gav slip på… En verden af balance, styrke og håb. Sind og krop hænger uløseligt sammen.

Hvad kunne man have gjort for at undgå det?

Først madpakker: Jeg fik en hjemmelavet med rugbrød og alt de sædvanlige ”små”kedelige ting indtil jeg gik i omkring syvende klasse. Derefter fik jeg selv ansvaret for frokosten, hvilket betød jeg valgte det nemmeste og det som de fleste smagsløg kan lide. Så hvidt brød i lange baner, hvis jeg da overhovedet fik frokost.

Det ville ikke have hjulpet at besøge kantinen. Alle de skolekantiner jeg har benytter har altid været fyldt med hvidt brød, pomfritter, slik, kager, mælk, cola, juice, burger, pasta, lille smule frugt hvis man var heldigt, og i meget få særtilfælde lidt økologiske brød. Det er lidt utroligt, at det er det, som vi fodrer børn med, der skal gå i skole og lære ting.

Det er ting, som gør at deres vækst bliver dårligere, de bliver tungere, de får dårlige koncentration. Dvs. værre indlæring og hyperaktivitet kunne man se, når en havde drukket 1,5 liter cola og slik. Skulle man måske indføre en fælles øko. Frokost og sparer en masse penge set på længere sigt? Måske, men det ville blive svært at få indført noget, som alle kunne blive enige om.

Bedre rådgivning: Diætister, trænere, forældre, tv osv. Det er dem som i store dele, går ind og styrer børns madvaner. Jeg blev opfordret til at spise al den pasta, mariekiks, rosiner og sukker. Min træner blev glad, da jeg efter opfordring tog en opblandingsenergidrik med! Fyldt med en masse lort, der rent ud sagt ikke er mad.

Hvor svært kan det være at give børn noget ordentlig mad? Tage hensyn til deres individualitet og sult. Giv dem noget ordentlig økologisk mad med. Mine forældre har nok været grunden til jeg ikke kom længere ud. De havde hele tiden en snor i mig, men samtidig kunne de ikke trække mig ud. Der blev jeg i en meget ung alder selv nødt til at finde en vej ud. Kan andre forældre ikke være søde, at trække deres børn ud, for det ender galt, hvis det er børnene som skal trække sig selv ud. Især hvis baglandet ikke er okay med det, eller maden derhjemme er ligeså ringe som den der bliver serveret ude.

På en måde kan jeg godt forstå rådgivningen på det tidspunkt. Arne Astrup kørte jo sin ”sukker feder ikke” teori, lige indtil man fandt ud af at han fik penge fra Danisco…. Smart, at vi har den som har mest respekt i medierne til at modtage penge fra firmaer, der helt klart influeret hans råd. Skal vi tage en update på hans nyeste meninger? Proteinkuren betalt af Arla? Hvad bliver det næste, sunde madpakker sponseret af Mcdonalds? Rimelig grotesk efter min mening. Hele den her blog kommer nok til at lyde lidt negativ, men lige den periode indtil jeg kom ud af misbruget (Det tog ca. en måned at komme af med sukkertrangen, virkede fuldstændig som en misbruger) var hård, men den har skabt mig. Den har gjort mig til det jeg er i dag.

Det var en læringsproces, som jeg håber andre ikke skal komme igennem. Så please frem med nogle sunde økologiske madprodukter i alle jeres hjem. Tænk på jer selv, jeres børn, børnebørn, mennesker i omverden og fremtiden. Vi har gennemgået en periode, hvor reglerne har været få og gammel viden er blevet udraderet, men nu ser det ud til at vi kommer tilbage igen til en naturlig levevis. Det er lidt ligesom med bilerne i starten, ingen regler for hastighed, seler osv. Men efterhånden lærer man af sine fejltagelser.

Nå videre til nogle af Urtekrams produkter, som er blevet testet af.

Læbepomade fra Urtekram med Sheasmør – Genial opfindelse her i den kolde tid. Jeg kan slet ikke undvære den nu, plus man undgår alle de petrokemikalier der er i normale læbepomader, der lukker for porerne og gør læberne afhængige af den. Dårlig opfindelse de andre ting. Hvordan fik de overbevist så mange, om at de skulle købe deres billige og dårlige produkt, der forgifter dem med kemikalier?Urtekrams læbepomade skal opvarmes lidt inden den smør, men så er den til gengæld også fantastisk.

Urtekrams kokosolie - Hurra endelig! Har syntes den har manglet i Urtekrams sortiment, men nu er den her endelig. Syntes kokosolie er fantastisk, hvis det er i en ordentlig kvalitet. Lad dig ikke skræmme af endnu en fra Arne Astrups institut for human ernæring, der udtalte ”Kokosolie ligner smør i sin fedtsammensætning” og så kom noget i stil med, at det var ikke sundt osv. osv. Har de overhovedet læst noget om kokosolie og fedt eller har de kun læst oversigtsartikler fra USA om fedt, der i for sig er fyldt med fejl?

Pyha alt for meget den her gang. Begrænsningens kunst mestrer jeg desværre ikke. Håber i er kommet godt ind i det nye år :)

Økohilsner Simon

lørdag den 8. maj 2010

Bamsekram og nødder

(igen lidt ældre blog)

Kære Blog,

Beklager meget mine manglende indlæg her den seneste tid.. Du ved nok, tiden den flyver bare.. Især her i den mørke tid, der dog lysnes af julens komme. Det er ikke fordi, at jeg har glemt dig kære blog. Slet ikke! Nej, det var undskyldningerne, som konstant lokkede og talte sødt i mit øre og de havde gode argumenter. Jeg kunne slet ikke gøre for det!

Men.. Jeg glemte nok reglen fra mine køretimer. Hold fokus på der, hvor du gerne vil hen. Så ryger du ikke ud der, hvor du bestemt IKKE vil hen.. Sådan ligesom livet også fungerer, det ved du nok godt. Har en formodning om at en blog ved alt. Den ved alt det som jeg ikke fortæller og det som ligger imellem linjerne, foruden det som står på sort og hvidt.

Nåh, men lad os komme videre fra alle undskyldningerne!

Julen banker snart for døren og derefter det nye år. Jeg kan slet ikke takke Urtekram nok, for at have fået lov til at være en ”økoven”. Det har været sjovt, spændende, udfordrende og lærerigt. Urtekram virker efter min mening, som en samling af dygtige og passionerede folk. Det har de i hvert fald kun været overfor mig. Vi er nok ikke enige i alt, men økologien er vi trods alt enige om :) (En speciel tak til Sanne! Har udvidet min horisont at få prøvet alle de dejlige produkter.

Hvad får man med økologien? Det har desværre været meget omdiskuteret, hvor store fordelene er ved det. (Pris har også en uendelig stor psykologisk indvirkning) Heldigvis virker det som om der er ved at opstå konsensus for fordelene ved økologi.

Der er bare det uheldige med forskning, at det virker som om vi ved mere og mere, om mindre og mindre. Jeg bruger min logik.. Det vi giver til jorden, går tilbage til os i en cyklus både igennem planter og dyr. Dem som tidligere har læst min blog, kan nok se det som et gennemgående træk hos mig.

Det man ikke får ved økologien er (forhåbentlig)
• Pesticider
• Kunstige gødningsstoffer
• GMO
• Fri for antibiotika
• Dyrene fodres med reel foder, dvs. ikke døde dyr, gmo, affald, slik og hvad man ellers kan finde. Heldigvis findes der også mange gode konventionelle landmænd.
• Dyrene skal have adgang til at komme ud i naturen, enten en hvis del af året eller hele året rundt.
• Andre kemikalier
• Manglende hensyn til jorden og naturen
• Sprøjtemidler generelt

Helt generelt kan man sige. Hvis det bliver sprøjtet på de planter, fodret de dyr, som du spiser… Så kommer du også til at spise det, og det uheldige ved os, er at vi befinder os øverst i fødekæden. Så giftstofferne vil opsamles i os. Nogle der kan huske de kendte, som blev testet for et par år siden for kemikalier i deres blod? Skræmmende resultat! Naturen ved bedst, hvis vi tager os tiden til at tage hensyn til den og lytte til dens behov. Den vil også hviske os hemmelighederne til de behov som vi har.

Urtekram har leveret endnu en kasse for et par uger siden, føler mig næsten helt overvældet over alle de ting, som jeg skal igennem. Nåede knap nok at få skrevet om alle de gode ting i den forrige, men here goes for den nye.

Økologiske pistacienødder fra Urtekram: Elsker pistacienødder og genialt at der er kommet en økologisk udgave. Men men, kun de dog ikke være ligeså store som de almindelige, og ligeså knækkede. For man ødelægger alt for let neglene på dem og der er et alt for stort arbejde med dem i forhold til konventionelle. Jeg er enormt glad for en ting.. Når Urtekram rister deres nødder, så bruger de palmeolie, som er stabilt ved høje temperaturer. Go Urtekram!

Urtekrams småkager: Urtekram har lavet nogle uimodståelige småkager, i hvert fald når man ser på dem. Har desværre ikke fået smagt på dem, da ingen af dem desværre er glutenfrie. Det er min lille bøn for det nye år, hvis der kunne blive lavet bare en af dem i en glutenfri version. Det er ikke fordi, at der mangler så meget. Så ville jeg storme ned og spise dem, samt servere dem til mine gæster. Min lille synd i et sundt liv.

Har efterhånden erfaret og nu også fået fortalt det jeg ved. Sunde folk er dem som har sværeste ved at være længe oppe.. Vi falder i søvn! Sunde folk kan ikke klare cigaretrøg! Sunde folk kan ikke spise usundt uden at få det dårligt! Alkohol får sunde folk til at blive trætte! Kroppen bliver så sund, at den begynder at give signaler om de ting, den ikke ønsker.

Kender du de kram, som du bare ikke kan glemme? Fik det bedste bamsekram for nyligt og er lidt ked af jeg aldrig fik sagt tak, så nu kommer det. Tak! Mødet skete mellem os som to personer, og selvom det var kort, var det samtidig også meget intensivt… Noget du ikke rigtig kan beskrive. Kunne jo næsten have beskrevet det som en forelskelse, men det var det ikke. Det var nok bare et lille lyspunkt her i julen, hvor tiden gik uendelig langsomt, men alligevel vanvittig stærk.

En enkelt undskyldning til de besøgende på min blog. Jeg beklager, at der nogle gange indtræder stavefejl og at mine tekster er så lange. Jeg har bare utroligt svært, ved at begrænse mig, når først jeg begynder at skrive. Stavefejlene kommer, når det går lidt hurtigt og man ikke er så meget for at rette sin tekst igennem bare én eneste gang.

Kan i alle sammen have en god jul og et godt nytår! Det ønskes i af mig. Jeg håber i også vil få mere økologi ind af døren. I er min anden fod, som jeg håber jeg kan hjælpe:)

Økohilsner Simon